Niet enkel Louboutin mag rode zool gebruiken

Foto: Shutterstock

Mode

Niet enkel Louboutin mag rode zool gebruiken

Print
De Franse designer Christian Louboutin kan niet het alleenrecht claimen op het gebruik van rode zolen. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Een streep door de rekening van de Franse schoenenontwerper.

Louboutins zijn de even populaire als prijzige vrouwenschoenen met kenmerkende rode zolen. De Franse ontwerper Christian Louboutin vocht al heel wat juridische robbertjes uit met concurrenten die gelijkaardige schoenen met rode zool op de markt brachten. Louboutin had zijn schoen ook als merk ingeschreven in de Benelux, met de verwijzing naar de rode kleur (Pantone 18-1663TP).

Toen de Nederlandse schoenenwinkel Van Haren in 2012 zwarte schoenen met rode zool op de markt bracht, sprak Louboutin dan ook van een "merkinbreuk" en stapte het naar de rechter. Van Haren vocht de claim van Louboutin aan.

Niet op basis van kleur

De rechtbank in Den Haag legde de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie. Daar adviseerde de advocaat-generaal in juni vorig jaar al dat Louboutin geen merkbescherming kan krijgen alleen op basis van de kleur. Een nieuw advies van de advocaat-generaal bevestigt dat standpunt.

Een merk kan namelijk niet uitsluitend op basis van zijn vorm beschermd worden. En de vorm bestaat daarbij niet enkel uit de driedimensionale kenmerken van de schoen, maar ook uit de kleur. Het is nu aan de Nederlandse rechter zelf om te oordelen of de rode kleur "een wezenlijke waarde aan de waar geeft".

NIET TE MISSEN