© BELGAIMAGE

“David Bowie wist al tientallen jaren dat hij op 10 januari 2016 zou sterven”

Al in de jaren 70 wist David Bowie dat hij zou sterven op 10 januari 2016. Dat schrijft Mike Garson, een keyboardspeler die meermaals deel uitmaakte van zijn band, in een nieuwe versie van zijn biografie.

Guy Stevens

In 2015 bracht Mike Garson de eerste versie van zijn biografie Bowie’s Piano Man: The Life of Mike Garson uit. De man kende het overleden rockicoon heel goed omdat hij tijdens zijn carrière de studio indook met hem en ook live keyboard speelde in zijn band, en daarom schreef hij een boek over zijn samenwerking en vriendschap met Bowie.

Dit jaar komt een nieuwe versie uit van dat boek, waar honderd pagina’s meer zullen instaan dan in het origineel. “Verhalen die ik toen niet kon vertellen”, aldus Garson bij Billboard.

Waarzegger

Een van die verhalen is dat over een ontmoeting met een waarzegger in het einde van de jaren 70. “Heel wat waarzeggers zijn heel arrogant en compleet gestoord, maar dit was een echte”, zegt Garson. “David wist dat en twijfelde geen seconde aan wat hij zei. Hij vertelde me met zekerheid dat hij zou sterven op 10 januari 2016 en aanvaardde dat als een feit. Hij begon toen meteen zijn toekomst te plannen, omdat hij wist dat hij nog 30 à 40 jaar te leven had.”

David Bowie stierf uiteindelijk effectief op 10 januari 2016, twee dagen nadat hij zijn laatste album Blackstar had uitgebracht, aan de gevolgen van leverkanker. Het ging de weken en maanden ervoor duidelijk bergaf met de zanger, die op die laatste plaat op mysterieuze wijze afscheid lijkt te nemen van de wereld.

Laatste gesprek

Een ander verhaal in het boek van Garson is dat van het laatste gesprek dat hij met Bowie had in de herfst van 2015. De toetsenist had toen net alle nummers overlopen waarop hij ooit meegespeeld had en elke song van commentaar voorzien. “Ik stuurde hem een bericht omdat ik het zo ongelooflijk vond. Hij belde me binnen de 10 seconden. Mike, we hebben samen fantastisch werk geleverd, zei hij.”

“Door de manier waarop hij dat zei, wist ik dat ik hem nooit meer zou zien of met hem zou spelen. Dat zei ik meteen tegen mijn vrouw. Het was een akelig gevoel. Ik wist niet dat hij kanker had. Heel raar.”

Vastgoed

Jobs in de regio