Russische atleten blijven voor beroering zorgen, vier dagen voor start van Winterspelen

Foto: AFP

Russische atleten blijven voor beroering zorgen, vier dagen voor start van Winterspelen

Print

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft dinsdag bekendgemaakt dat 32 Russische atleten, die van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet mogen deelnemen aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, beroep hebben ingediend. Zij hopen alsnog een toegangsticket te bemachtigen voor het event, dat vrijdag van start gaat. Dopingjager Denis Oswald klaagt ondertussen de “choquerende” beslissing van het TAS aan om de schorsing van 28 Russen op te heffen...

Een ad hoc tribunaal in Pyeongchang zal zich woensdag buigen over het beroep. Viktor Ahn, zesvoudig olympisch kampioen shorttrack, is een van de betrokken Russen. Ook de topbiatleten Anton Shipulin en Evgeniy Garanichev hebben beroep ingediend.

Een commissie, met aan het hoofd Valérie Fourneyron, de voormalige Franse minister van Sport, besloot eerder dat 169 Russische sporters onder neutrale vlag welkom zijn in Zuid-Korea. Het TAS sprak onlangs nog 28 Russen vrij, maar zij mogen van het IOC niet naar Pyeongchang.

Dopingjager Denis Oswald klaagt “choquerende” beslissing van TAS aan

Denis Oswald, de voorzitter van het disciplinair orgaan dat zich uitsprak over de Russische atleten die geprofiteerd zouden hebben van een staatsgestuurd dopingprogramma, is niet te spreken over die beslissing van het TAS om de schorsing van 28 Russen op te heffen. “Ronduit choquerend”, verklaarde Oswald dinsdag in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

“De beslissing van het TAS kwam voor ons als een grote verrassing”, verkondigde Oswald. “We dachten dat we stevig bewijs hadden geleverd voor de schuld van de betrokken atleten. Niet dus. De uitspraak van het TAS is echt moeilijk te begrijpen.”

Het TAS hief vorige week, wegens onvoldoende bewijs, de schorsing van 28 Russische olympiërs op die volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waren betrokken bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Toch mogen zij niet naar de komende Winterspelen in Pyeongchang.

MEEST RECENT