Twee Russische astronauten aan ruimtewandeling begonnen

Foto: AFP

Twee Russische astronauten aan ruimtewandeling begonnen

Print

Twee Russische opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn vrijdag aan ruimtewandeling van nominaal 6,5 uur begonnen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA getwitterd.

Anton Sjkaplerov en Aleksandr Misoerkin startten om 16.35 uur Belgische tijd hun uitje om te werken aan communicatiehardware op het Russische segment van het ISS.

Zij moeten volgens de NASA een elektronische box verwijderen voor een antenne op de besturingsmodule Zvezda en een opgewaardeerd exemplaar installeren. De antenne dient voor communicatie tussen de Russische modules en de vluchtleiding Tsoup nabij Moskou.

Twee Russische astronauten aan ruimtewandeling begonnen
Silhouette van ISS bij de maan. Foto: Photo News

Vorige maandag zouden de Amerikaan Mark Vande Hei en de Japanner Norishige Kanai naar buiten zweven om reparatiewerk te verrichten aan de Canadese robotarm Canadarm-2. Maar dat uitje is vanwege een softwareprobleem, dat intussen is verholpen, naar midden februari uitgesteld.

De ruimtewandeling van vrijdag is de tweede van dit jaar. Vande Hei en zijn Amerikaanse collega Scott Tingle werkten vorige week al aan de Canadarm-2.

Voor de bouw en het onderhoud van het ISS is al meer dan tweehonderd keer in de ruimte gewandeld.

.

Nu in het nieuws