Belgische outsiders hopen enkel op podium: “Mathieu en Wout steken er bovenuit”

Print

Het lijkt wel of zondag bij de elite enkel Mathieu van der Poel en Wout van Aert met winstkansen aan de start verschijnen op het WK veldrijden. Zelfs de Belgische outsiders lijken zich op voorhand al neer te leggen bij hun meesterschap en mikken enkel op die derde podiumplek...

Toon Aerts maakt zijn debuut op het WK bij de profs. Vorig jaar miste hij de titelstrijd door een valpartij en blessure die hij opliep midden januari in de Wereldbeker in het Italiaanse Fiuggi. “Ik ben echt wel blij dat ik er nu bij ben”, zegt hij. “Thuis zitten was vorig jaar niet plezant. Nu hoop ik een mooie prestatie neer te zetten en droom ik van een medaille.”

 

In het Belgische kamp is er met Wout van Aert één kopman. “Dat lijkt me vrij duidelijk”, zegt Aerts vrijdag op een persmoment van de Belgen in Valkenburg. “Enkel Wout is ertoe in staat om Mathieu te kloppen en dat is het belangrijkste op een WK. We moeten hem daarbij als Belgische ploeg steunen.”

 

Welke tactiek valt in een veldrit dan te hanteren? “Het is vooral zaak om Mathieu niet meteen te laten wegrijden. Als Mathieu er een ‘bonk’ op geeft, moeten wij als Belgen proberen om dat gat zo klein mogelijk te houden. We mogen hem niet zomaar laten rijden. Voor de rest is een echt plan maken moeilijk hier. Het wordt wellicht een duel en daarna zijn er veel kanshebbers op een medaille. Ik hoop erop. Ik vind hier een parcours dat me ligt en ik heb al een paar keer op het podium gestaan in de Wereldbeker het voorbije seizoen, dus ik zou op het WK ook graag op het podium staan.”

Belgische outsiders hopen enkel op podium: “Mathieu en Wout steken er bovenuit”
Foto: BELGA

In het voorbije seizoen probeerde Aerts een paar keer om het snelle tempo van de twee tenoren te volgen, soms wel, een andere keer niet met succes. Zal hij nu snel starten, met het risico dat hij zichzelf opblaast en zijn WK op niets uitdraait? Of kiest hij voor een rustige start om daarna zijn eigen wedstrijd te rijden? “Ik ga toch proberen om hen te volgen”, klinkt het. “Kijk, op een WK zullen ze wellicht nog iets sneller rijden in de eerste ronde dan op andere crossen, maar als ik er over nadenk, is het mijn beste optie om hen proberen te volgen. Andere renners gaan zich ook opblazen wellicht, ik misschien ook. Dat weet je niet, maar ik ga niet van het traditionele recept afstappen met het risico dat ik dan in de achtergrond verzeil en door fouten van anderen niet kan opschuiven. Neen, ik probeer te volgen en dan zien wel wel waar ik eindig. Hopelijk op het podium.”

Ook Sweeck droomt van podium

Laurens Sweeck kreeg vorig jaar op het WK zoals heel wat andere renners af te rekenen met veel lekke banden. Hij hoopt deze keer gespaard te blijven van pech en mikt op een plaats in de top vijf. “En misschien is het podium wel mogelijk.”

Sweeck maakte vorige week in Hoogerheide een goede indruk en leek zelfs een tijdje mee te kunnen met Mathieu van der Poel. De Nederlander was andermaal razendsnel uit de startblokken geschoten, al moest de renner uit Schriek daarna wel zijn snelle start bekopen. Uiteindelijk eindigde hij na een mooi duel met Michael Vanthourenhout om de derde plek op een vierde plaats.

“Ik maakte er iets te veel foutjes maar stelde wel vast dat de conditie goed is”, blikt hij vrijdag terug. “Alleen weet iedereen dat Mathieu en Wout er bovenuit steken. Zij zullen knokken om de regenboogtrui. Al van bij de start verwacht ik me aan een hevige strijd op dit lastige parcours waar je ook technisch je mannetje moet staan.”

Belgische outsiders hopen enkel op podium: “Mathieu en Wout steken er bovenuit”
Foto: Photo News

“Uiteraard ga ik mijn best doen”, gaat de zilveren medaille van het BK verder. “Het is een WK, dan leg je je hoofd niet zomaar neer. Op een WK kan ook vanalles gebeuren. Kijk maar naar vorig jaar met de vele lekke band, dus je moet blijven rijden en het hoofd niet laten hangen.”

Zelf hoopt hij op een plek in de top vijf. “We zijn met een aantal renners aan elkaar gewaagd voor die derde podiumplaats. Ik ga er voor knokken, want bij de elite slaagde ik er nog niet in om op het podium te staan.” Dat is geleden van 2015, een bronzen medaille in Tabor na wereldkampioen Michael Vanthourenhout bij de beloften.

Meer sportnieuws