© MD

© BELGA

1/2

Wout van Aert is klaar voor het WK: “Het parcours ligt mij en ik ben net op tijd in topvorm”

Wout van Aert is naar eigen zeggen helemaal klaar om zondag op het WK in Valkenburg de strijd aan te gaan met topfavoriet Mathieu van der Poel. Dat zei hij vrijdagmorgen op een druk bijgewoonde persconferentie.

VIDEO. Twee minuten Wout Van Aert zonder over Mathieu Van der Poel te praten? Wij probeerden het...

“Noem drie redenen waarom je het WK zou winnen”, was de openingsvraag aan Wout van Aert op het persmoment van de Belgische ploeg in Valkenburg, enkele dagen voor het WK veldrijden. “Dat is geen gemakkelijke vraag”, aldus Van Aert. “Kijk: het parcours ligt me, ik heb net op de tijd de topvorm te pakken en ik heb de laatste jaren bewezen dat kampioenschappen me liggen.”

Van Aert werd tweede vorige week in de Wereldbeker in Hoogerheide en bleef met een goed gevoel achter. “Toch wel”, zei hij, “ik had een zware trainingsweek achter de rug en had niet veel van die wedstrijd verwacht. Maar ik word toch nog tweede, met niet eens zo’n groot verschil met winnaar Mathieu. Ik weet gewoon dat ik de goede vorm te pakken heb, de beste conditie die ik zou willen hebben. Dat bleek zondag en de voorbije week kreeg ik daartoe de bevestiging op training. Ik voelde woensdag op training dat ik mijn topvorm helemaal beet heb. Beter kan ik hier niet zijn en ik heb ook veel vertrouwen.”

Meer WK:

“Geen topseizoen, ook niet als ik wereldkampioen word”

Nochtans won Van Aert slechts acht crossen, Van der Poel 26. “Toch start ik zondag met vertrouwen, veel meer dan vorig jaar, ook al heb al een gans seizoen vaak het onderspit moeten delven tegen Mathieu”, klonk het bij de titelverdediger. “Ik start hier zonder kopzorgen. Vorig jaar kampte ik met een knieblessure en mocht ik lange tijd niet op de fiets trainen. Nu kon ik zorgeloos naar dit WK toeleven. Er was ook geen andere stress (zoals met Kevin Pauwels vorig jaar en de dopingcontroleformulieren, red). Dus ik voel dat ik klaar ben om een mooie strijd te leveren met Mathieu.”

Moet hij zijn seizoen redden zondag op het WK? “Tja, dit seizoen zal zeker niet de geschiedenis ingaan als mijn beste crossjaar ooit. Een wereldtitel zal dat ook niet veranderen. Ik ga niet van de daken schreeuwen dat dit een topseizoen was als ik toch nog wereldkampioen zou worden.”

“Niels Albert zegt maar wat”

Op het WK in Luxemburg speelde het materiaal een grote rol. Van der Poel reed vier keer lek, Van Aert had speciale tubes en werd wereldkampioen. Heeft hij nu een verrassing in petto? “Het materiaal zal een belangrijke rol spelen”, aldus Van Aert, “zoals altijd in de cross, maar ik heb geen speciale tubes zoals in Luxemburg en start met een band met het zwaarste profiel, een Rhino.”

Niels Albert verkondigde eerder deze week dat hij nog wel met een verrassing zou komen richting WK. “Je kent Niels toch ook”, repliceerde Van Aert, “hij zegt soms maar wat.”

Meer sportnieuws