“Ibuprofen tijdens zwangerschap kan dochter minder vruchtbaar maken”

Foto: © Wavebreak Media

Fit & Gezond

“Ibuprofen tijdens zwangerschap kan dochter minder vruchtbaar maken”

Print

Vrouwen die de pijnstiller ibuprofen nemen tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap, kunnen de vruchtbaarheid van hun dochter mogelijk aantasten. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Edinburgh.

Tot 30 procent van zwangere vrouwen zou ibuprofen nemen tijdens de zwangerschap. Maar uit het onderzoek dat uitgevoerd werd op cellen van menselijke foetussen in een lab, blijkt dat ibuprofen in de eerste drie maanden van de zwangerschap het aantal eicellen van een ongeboren meisje kan verminderen, wat mogelijk tot latere verminderde vruchtbaarheid kan leiden.

“We weten dat de vruchtbaarheidscijfers de laatste jaren gedaald zijn, en we zijn op zoek naar een mogelijke reden waarom dat zo zou zijn”, verklaart Rod Mitchell, coauteur van de studie die in het tijdschrift ‘Human Reproduction’ verscheen.

De onderzoekers stelden in een eerste fase van het onderzoek vast dat ibuprofen door de placenta heen kan dringen. In een tweede fase, waarbij cellen van 185 geaborteerde foetussen werden blootgesteld aan ibuprofen, bleek dat die na zeven dagen gemiddeld 50 procent minder eierstokcellen hadden en 50 tot 75 procent minder cellen die zich later ontwikkelen tot eicellen. Mitchell waarschuwt wel dat de situatie in het lichaam anders kan zijn dan in het lab en dat dus nog niet bewezen is dat de latere vruchtbaarheid ook effectief beschadigd wordt.

Uit eerder onderzoek bleek al dat regelmatig gebruik van paracetamol tijdens weken 14 tot 22 van de zwangerschap ertoe kan leiden dat de zaadballen van een zoontje niet goed indalen.

Mitchell raadt zwangere vrouwen aan alleen pijnstillers te nemen als het nodig is, in de laagste dosis en voor een zo kort mogelijke periode.

Ook mannen beperken overigens beter hun gebruik van pijnstillers:volgens een andere studie kan veelvuldig gebruik van ibuprofen de mannelijke hormonen verstoren en de teelballen doen verschrompelen.

NIET TE MISSEN