© EPA-EFE

Vijf migranten kritiek na gewelddadige confrontaties in Calais

Bij gewelddadige confrontaties tussen Afrikaanse en Afghaanse migranten zijn donderdag op meerdere plaatsen in Calais achttien gewonden gevallen. Vijf raakten gewond door kogels en verkeerden tussen leven en dood. Dat is donderdagavond uit eensluidende bronnen vernomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb wordt op het stadhuis in de Noord-Franse stad verwacht en zou vannacht ter plaatse blijven.

In termen van slachtoffers zijn we aanbeland in een situatie die sterk gelijkt op die van 2015, het jaar dat het vluchtelingenkamp ontstond dat in oktober 2016 werd ontmanteld, aldus een gerechtelijke bron.

In totaal vijf migranten raakten gewond door kogels: vier verkeerden in een “absolute spoedtoestand”. Zij zullen geopereerd worden in het ziekenhuis van Calais, het vijfde slachtoffer werd overgebracht naar Rijsel. Zijn toestand werd “zeer ernstig” genoemd door de prefectuur. Twaalf anderen liepen uiteenlopende verwondingen en blessures op, onder meer van steekwapens, aldus dezelfde bron.

Het is de zwaarste balans sinds 1 juli 2017 toen bij inter-etnische vechtpartijen zestien gewonden vielen, waaronder één zwaargewonde. Een jaar eerder, op 26 juni 2016, maakten andere onlusten 40 gewonden, maar toen werd niemand zwaargewond.

Momenteel leven circa 800 transmigranten in Calais, volgens cijfers van ngo’s. De prefectuur houdt het op 550 tot 600 migranten.