© if

Horeca woest over overstroomde parking: “Dit is geen parking, maar een eendenvijver”

De horeca-uitbaters in de Bunt in Hamme zien met lede ogen aan hoe de grote parking aan de rand van het overstromingsgebied, die nog steeds afgesloten is, nu ook onder water loopt. Het gemeentebestuur legt de bal in het kamp van de Vlaamse Waterweg.

Jan Van de Velde

De ringdijk aan de rand van het overstromingsgebied tegenover de horecazaken Den Otter, Het Wuitensnest en In Den Bunt wordt eind maart officieel geopend. Of de genodigden dan ook zullen kunnen gebruikmaken van de parking die door de Vlaamse Waterweg is aangelegd, blijft zeer de vraag.

“Onze klanten, wandelaars, fietsers en andere passanten langs de ringdijk staan al maanden voor een Heras-afsluiting langs beide kanten van de parking”, getuigen Dave Lannoye, Sonja De Breu-cker en Jordy Van Landeghem van taverne-café In Den Bunt.

“Dagelijks krijgen we de vraag wanneer de parking eindelijk zal openen. We moeten de deadline altijd verplaatsen en maken ons belachelijk. We hebben enkele jaren de noodzakelijke Sigma­werken getolereerd en derfden in de zomer tot ruim een derde van onze inkomsten, maar nu is de maat vol. We waren tevreden over de aangelegde parking, de kiosk aan de Mirabrug met verwijzing naar de horecazaken langs Durme en Schelde en het mooie fiets- en wandelpad naast de ringdijk. Allemaal initiatieven om het dagtoerisme in dit natuurgebied te stimuleren. Maar het afgesloten blijven van de parking en de toestand ervan baart ons zorgen. Het lijkt wel of het overstromingsgebied langs de verkeerde kant van de dijk ligt.”

Mondeling akkoord

Volgens schepen van Openbare Werken Koen Mettepenningen (CD&V) heeft het gemeente­bestuur een mondeling akkoord met de Vlaamse Waterweg met betrekking tot het beheer van de parking.

“Eerst vroeg de Waterweg een concessievergoeding voor het gebruik van de parking”, licht Mettepenningen toe. “We hebben nu een mondelinge overeenkomst voor het gratis gebruik ervan en het onderhoud door de gemeente. Maar dan moet de Vlaamse ­Waterweg wel een degelijk afgewerkte parking afleveren. We doen er alles aan om dit dossier zo vlug mogelijk af te handelen, want onze horecazaken in de Bunt mogen niet nog meer verlies lijden.”

Nu in het nieuws