© Photo News

Ondernemers vragen aan huisartsen om “niet te overdrijven” met ziektebriefjes

Ondernemers vinden dat dokters te veel en te makkelijk ziekte­briefjes uitschrijven. “Het brengt bedrijven in de problemen”, zegt Johann Leten van Voka Limburg. Artsenvereniging BVAS is kwaad: “De kritiek is gratuit en ongefundeerd.” Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt nog dit jaar extra controles uit tegen te “vrijgevige” artsen.

Tom Le Bacq

“We moeten de dingen zeggen zoals ze zijn: een doktersbezoek op maandag is gewoon te vaak een garantie voor een weekje thuis.” Ondernemersorganisatie Voka neemt in Limburg de dokters op de korrel in een brief die ze aan de alle huisartsenkringen heeft gestuurd. “We krijgen veel meldingen van bedrijfsleiders over ‘overdreven’ ziektebriefjes”, zegt Johann Leten van Voka Limburg. “Wij vinden dat het ziektebriefje toch een beetje in verhouding moet staan met de ziekte.”

Volgens Leten wordt onder meer de horeca zwaar getroffen door werknemers die zich voortdurend ziek melden. “De economie draait goed, dus we hebben iedereen nodig. Daarom laat het probleem zich ook scherper voelen van vroeger”, zegt Leten. “Een zaakvoerder van een dienstenchequebedrijf kreeg in één jaar duizend attesten binnen. 750 daarvan zijn voor een week of langer, een minderheid is maar voor één dag.”

Controlearts sturen

Artsenvereniging BVAS reageert kwaad op de brief. “Dus die zaakvoerder met zijn duizend ziektebriefjes en Voka hebben de medische kennis om een correcte analyse te maken over wat aanvaardbaar is en wat niet?”, zegt Marc Moens van BVAS. “Ik vind deze verdachtmakingen en dat wantrouwen echt heel erg. Ik denk niet dat artsen zomaar ziektebriefjes voorschrijven. Misschien moeten de bedrijfsleiders zelf arts worden. Trouwens: als ze klachten hebben, kunnen ze altijd een controlearts sturen.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan een plan tegen artsen die te kwistig ziektebriefjes schrijven. “De overgrote meerderheid van de patiënten en artsen zijn te goeder trouw. Maar om de mensen eruit te halen die het systeem misbruiken, gaan we extra controles uitvoeren bij huisartsen die opvallend vaak voorschrijven. Dat plan krijgt nog dit jaar concrete vorm.”

Nu in het nieuws