Zonnebaden is goed voor je lijn, zo ontdekken wetenschappers (per ongeluk)

Fit & Gezond

Zonnebaden is goed voor je lijn, zo ontdekken wetenschappers (per ongeluk)

Print

In het zonlicht liggen, het klinkt als een perfect dosis ontspanning, maar het is bovendien ook goed voor je lijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Canadese Universiteit van Alberta. Je cellen nemen in het zonnelicht immers minder vet op en lossen dat ook sneller op. Je verliest er misschien niet meteen kilo's mee, maar het kan geen kwaad om voor de zekerheid toch al een vakantie te boeken...

“Zonlicht kan in de zomer onze huid binnendringen en tot bij de vetcellen geraken die daar vlak onder liggen. De lipidedruppels worden kleiner en worden buiten de cellen gesloten. Met andere woorden: de cellen willen niet meer zoveel vet opslaan als ze onder invloed van zonlicht staan”, zegt Peter Light, professor Farmacologie aan de Universiteit van Alberta. De bevindingen van zijn onderzoek publiceerde hij in het wetenschappelijke magazine ‘Nature’.

Wanneer hun bevindingen omgedraaid worden, dan krijgen we een ander verhaal. “Als je de resultaten omkeert, dan kun je zeggen dat onvoldoende blootstelling aan zonlicht in het noordelijk halfrond leidt tot vetopslag en het feit dat veel van ons aankomen in de winter”, aldus Light.

De ontdekkingen van het team van Light vormen het startpunt voor een hele reeks extra onderzoek. Het is immers nog niet duidelijk hoe regelmatig en hoe lang mensen in de zon moeten liggen om af te vallen. Verder hoopt de professor nu ook verder te onderzoeken of lichttherapie een mogelijkheid kan zijn bij diabetespatiënten.

Per ongeluk

Eigenlijk was het team van de professor helemaal niet op zoek naar een mogelijke correlatie tussen zonlicht en afvallen. Het Diabetes Instituut wilde eigenlijk onderzoeken hoe vetcellen insuline produceren, wanneer ze reageren op licht. Dat zou immers heel wat patiënten met suikerziekte verder kunnen helpen. Dat onderzoek loopt nu verder.

NIET TE MISSEN