© Tommy Maes

Stakingsdag De Kempen verloopt incidentloos, personeel voert actie aan ingang

In de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg De Kempen in Mol is donderdag zoals gepland een 24 urenstaking aan de gang. Zowat alle begeleidend en onderwijzend personeel neemt deel aan de staking en tientallen onder hen voerden tot de middag actie aan de ingang van een van de campussen om hun eisen kracht bij te zetten. Binnen in de instelling is de dag volgens het vakbondsfront en het Agentschap Jongerenwelzijn incidentloos verlopen.

Bij De Kempen staan 254 voltijdse werkkrachten in diverse functies in voor de begeleiding van 123 jongeren die er geplaatst zijn omwille van een delict, een moeilijke thuissituatie of ernstige gedrags- en emotionele problemen. Het personeel voert actie omdat er volgens hen sprake is van structurele problemen zoals een te hoge werkdruk en een onvoldoende voorbereide omvorming van een van de campussen tot een gemengde campus.

Volgens het vakbondsfront werd de staking massaal opgevolgd en moesten directieleden van andere gemeenschapsinstellingen worden opgetrommeld om een minimale dienstverlening te voorzien. “Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in Mol, maar alles verloopt zonder incidenten”, zegt Theo Celen van ACOD. “Moest er toch een noodgeval zijn, zouden we trouwens wel met een groep van het personeel naar binnen gaan, we willen niet dat de jongeren de dupe worden.”

Het Agentschap Jongerenwelzijn bevestigt dat de dag rustig verloopt. “Er wordt een soort weekendregime gehanteerd met minimaal twee begeleiders per leefgroep en sport en spel voor de jongeren”, zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert. “De staking loopt nog tot 22 uur. We hopen dat er binnenkort weer gepraat kan worden.” Jongerenwelzijn gaf eerder al aan dat er vorig jaar al extra personeel was aangetrokken en dat de komst van twee leefgroepen meisjes lang vooraf was aangekondigd.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio