NASA-verkenner ‘Curiosity’ maakt nooit eerder gezien overzichtsbeeld van Mars

Het is ondertussen al zes jaar geleden dat Curiosity, de Mars-verkenner van ruimteorganisatie NASA, landde op de Gale-krater. Maar nu pas liet de technologie het toe om de foto’s en de tocht te bekijken die de verkenner al die jaren aflegde. Resultaat: een prachtig overzichtsbeeld van de planeet Mars dat nooit eerder gemaakt werd.

Het heeft een paar maanden geduurd vooraleer Curiosity de top had bereikt van de bergkam Vera Rubin. Maar eenmaal daar, maakte de verkenner zestien foto’s van de Gale-krater die samen zorgden voor een prachtig panorama. Het is de eerste keer ooit dat er zo’n groot overzichtsbeeld gemaakt werd vanop de planeet. Alhoewel de foto’s al gemaakt werden op 25 oktober van vorig jaar, kon de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA ze pas deze week bekijken. Pas nu was de Marven-satelliet erin geslaagd om een recordhoeveelheid data in één keer door te sturen.

NASA is erg opgetogen met de beelden. “Hoewel Curiosity al vijf jaar aan het klimmen is, is het de eerste keer dat we konden terugkijken en een volledig beeld te zien kregen van de missie die achter ons ligt”, zegt projectleider Ashwin Vasavada. “Vanop ons terras op de Vera Rubin-bergkam toont de bodem van de krater zich in al zijn glorie tot aan de spectaculaire bergkam die de noordelijke rand vormt van de Gale-krater.”

Curiosity is zich momenteel aan het voorbereiden op een nieuw project. De verkenner zal boorwerkzaamheden uitvoeren in de ondergrond die het zelf zal analyseren. Ondertussen is het al meer dan een jaar geleden dat de verkenner nog nieuwe boorstalen heeft genomen.