‘Diaken des Doods’ krijgt 27 jaar cel voor moorden

Foto: Simon Mouton

‘Diaken des Doods’ krijgt 27 jaar cel voor moorden

Print

Het hof van assisen heeft Ivo Poppe (61) veroordeeld tot 27 jaar opsluiting voor de moorden op zijn moeder, zijn schoonvader, twee grootooms en een patiënte. De Wevelgemse diaken bekende in totaal nog minstens tien andere feiten op patiënten. De openbaar aanklager had levenslang geëist.

De feiten kwamen aan het licht toen de beschuldigde eind 2013 zelf aan een psychiater vertelde dat hij bij tientallen mensen actief euthanasie zou hebben toegepast. Daarbij zou de verpleger in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen opzettelijk insuline of lucht ingespoten hebben. Het gerecht in Kortrijk startte een onderzoek, waarna Ivo Poppe in mei 2014 in de cel belandde op verdenking van een hele reeks moorden.

Het eerste slachtoffer was Maurice Vanhaverbeke (79), de grootoom van de beschuldigde. Poppe gaf toe dat hij in september 1978 een kussen gebruikte om zijn grootoom van het leven te beroven. Ook zijn andere grootoom Leo Vanhaverbeke (81) werd door de Wevelgemnaar om het leven gebracht. Ivo Poppe spoot op 17 mei 1986 via een katheter lucht in de aderen van het slachtoffer. Op dezelfde manier bracht hij in april 2004 zijn schoonvader Gerard Vercaemer (80) om het leven. Zijn moeder Ivonna Vanhaverbeke (90) was op 27 januari 2011 het laatste slachtoffer.

Tijdens het onderzoek bekende Ivo Poppe de hand te hebben in de dood van Marguerite Blondeel (84) in maart 1996. Ook over de moord op Irma Parmentier (74) in december 1993 legde hij bekentenissen af, maar in beide gevallen kwam hij daarop terug. Poppe gaf toe dat hij nog minstens tien patiënten om het leven bracht, al werd het nooit duidelijk om wie het precies ging. Daarover hoefde de jury zich dan ook niet te buigen. Voor de moord op Marguerite Blondeel werd de ex-diaken woensdagavond vrijgesproken.

De verdediging had een straf van hoogstens 15 jaar voorgesteld.

.

Nu in het nieuws