© ima

Cipiers van Kempense gevangenissen leggen het werk neer

In de gevangenissen zijn de cipiers sinds donderdagavond 22 uur met een staking gestart die tot zaterdagochtend 6 uur loopt. In de Vlaamse gevangenissen is een kwart van het personeel aan het werk, zegt de federale politie. Bij alle Kempense gevangenissen wordt het werk neergelegd. Ook in verschillende Waalse gevangenissen is een aanzienlijk deel van het personeel niet aan het werk, maar van ruim de helft zijn vrijdagochtend nog geen cijfers. Al de hele week wordt in de gevangenissen actie gevoerd tegen het personeelstekort: cipiers werken sinds maandag twee uur minder per dag. Voor volgende week vrijdag staat opnieuw een staking gepland.

© ram

Waar vannacht in heel wat Vlaamse gevangenissen nog al de cipiers aanwezig waren, gemiddeld 70 procent, zijn er dat vrijdagochtend al heel wat minder (27 procent). Uitschieter is Leuven-Centraal met 8 procent.

In alle vier Kempense gevangenissen (Hoogstraten, Merksplas, Turnhout en Wortel) wordt vrijdag het werk neergelegd. Volgens de vakbonden staakt 90 procent van het personeel in Turnhout. Van de ochtendploeg zijn slechts twee penitentiair beambten aan het werk gegaan”, zegt Kim Hutsebaut van het ACOD. “En van de dagploeg daagden twee cipiers en drie mensen van de onderhoudsploeg op.” Als gevolg van de staking werden er in Turnhout geen gedetineerden overgebracht naar het nabijgelegen kasteel voor de raadkamer, rechtbank of onderzoeksrechter.

In Hoogstraten, waar een keuken en bakkerij gevestigd zijn, gingen deze ochtend vier personen aan de slag. In Wortel bleef de voltallige ochtendploeg thuis en in Merksplas daagden 7 werkwilligen op. “Aan de gebouwen die met de opstand in mei 2016 zijn vernield, is nog niets gebeurd”, zegt David Warpy (ACV). “Dat werkt demotiverend. Ook onze kledij is erbarmelijk. Ik werk hier al 21 jaar en kom noodgedwongen in burgerkledij.”

In Wallonië is de gemiddelde bezettingsgraad iets hoger dan in Vlaanderen, 29 procent, maar dat is dus gebaseerd op onvolledige cijfers.

Vrijdagochtend waren in de Vlaamse gevangenissen ook 81 agenten aanwezig ter versterking, waarvan 18 in Brugge. Voor Wallonië zijn momenteel nog geen cijfers beschikbaar.

Politiebijstand in Antwerpen

Overleg tussen de bonden en minister van Justitie Koen Geens bracht nog geen oplossing, maar woensdag kwam de minister plots met het voorstel om te bekijken of de gevangenissen een beroep kunnen doen “op personeelsleden van de Civiele Bescherming die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen”. De vakbonden reageerden verrast, maar wezen het voorstel niet bij voorbaat af.

© ram

Volgende week maandag stemt de ACV-achterban over het voorstel van Geens, is te horen bij ACOD-collega Robby De Kaey. Filip Dudal, die het dossier voor ACV opvolgt, was donderdagnamiddag niet bereikbaar. Voorlopig heeft het ACV geen mandaat om ook volgende week vrijdag te staken, maar als de achterban het voorstel van Geens afwijst, staakt ACV ook volgende week vrijdag. Wat betreft ACOD gaat de staking van volgende week vrijdag door. “Enkel als de achterban het voorstel op dinsdag 6 februari aanvaardt, wordt die actie afgeblazen”, zegt De Kaey.

Na de eerste actiedag, vorige maandag, liet het Gevangeniswezen weten dat de acties “heel gespreid” werden opgevolgd. In heel wat inrichtingen werden regimeactiviteiten teruggeschroefd, maar nergens, behalve in Antwerpen, was er politiebijstand nodig.

Aanwervingen te traag

De bonden protesteren omdat ze vinden dat minister Geens de beloftes niet nakomt die in mei 2016 werden gemaakt, na de vorige grote stakingsactie in de gevangenissen. ACV en ACOD stellen dat de toegezegde aanwervingen veel te traag verlopen. “Er zijn al meer dan 500 aanwervingen geweest en deze trein stopt niet”, klinkt het dan weer op het kabinet-Geens. Volgens de minister is er sprake van “een continue investering in het personeel van het gevangeniswezen”. “In wezen komt deze oefening neer op de vrijstelling van het gevangeniswezen van de besparingen op overheidspersoneel in de periode vanaf medio 2016 tot en met 2019.”

Nu in het nieuws