© Shutterstock

Pikante berichtjes maken je relatie niet beter - integendeel

Stuur je je lief veel pikante berichtjes, dan lijkt het erop dat je relatie de goede kant uitgaat. Met de nadruk op lijkt, want uit een nieuw onderzoek blijkt dat sexting net de kwaliteit van je band kan ondermijnen.

vwh

Een team wetenschappers aan de universiteit van Alberta in Canada bestudeerde de effecten van sexting binnen de relaties van 615 mensen en kwam tot enkele opvallende vaststellingen. De vorsers ontdekten dat het veelvoorkomende zinnetje “wat draag je op dit moment?” de relatie spannender kan maken. Bij koppels die elkaar geregeld seksueel getinte sms’jes sturen, zou de tevredenheid over het seksleven zelfs hoger zijn.

Keerzijde

Maar al die sexting heeft ook een keerzijde. Uit de studie blijkt dat sexting ook tot meer tot conflicten binnen de relatie kan leiden. Onder de mensen die regelmatig ondeugende berichten versturen, gaven velen aan dat ze zich vaak onveilig voelen in hun relatie. Bij de sexters merkten de vorsers ook een lagere toewijding op. Daarnaast waren de meest fervente sms’ers over het algemeen aanzienlijk minder tevreden over andere aspecten van hun relatie.

Afhankelijk van technologie

Hoofdonderzoeker Adam Galovan ziet een logische verklaring voor dit fenomeen. “Mensen die pikante sms’jes zenden richten zich meer op het seksuele deel van hun relatie en verwaarlozen mogelijk andere belangrijke aspecten.” Ook de afhankelijkheid van technologie kan deel uitmaken van het probleem. Sexters brengen vaak meer tijd door met hun partner via hun telefoon in plaats van in het echt met elkaar te communiceren.

Ouderwets gesprek

“De telefoon wordt een primair communicatiemiddel. Deze mensen willen een goede relatie bekomen, maar dan zonder het hardere werk te doen zoals praten, luisteren en samen quality time door te brengen.” Volgens hem pakt het daarom soms verkeerd uit. Galovan zijn gouden tip? “Leg de telefoon aan de kant en voer een goed, ouderwets gesprek om de relatie te voeden in plaats van altijd voor de shortcut te kiezen.”

NIET TE MISSEN