Thailand centraal op 60ste Vakantiesalon

Het Vakantiesalon heeft donderdag zijn deuren geopend op de Heizel in Brussel. Tot zondag stellen 350 exposanten er verschillende bestemmingen voor aan de bezoekers. Gastland is dit jaar Thailand.

De grootste toerismebeurs van België verwelkomt het grote publiek in de paleizen 3, 4 en 5 van Brussels Expo, elke dag van 10 tot 18 uur. Voor zijn 60ste editie heeft het Vakantiesalon een enquête laten uitvoeren over de vakantiegewoontes van de Belgen in de laatste zestig jaar.

Het aantal Belgen dat met vakantie gaat, is de voorbije 60 jaar fors toegenomen. Maar een derde van de respondenten (34 procent) zegt dat ze in de jaren zestig al met vakantie gingen, terwijl meer dan de helft van de Belgische bevolking (53 procent) in 2010 van een welverdiende vakantie kon genieten.

In de jaren zestig koos meer dan een op twee Belgen (55 procent) voor een vakantie in eigen land. Tegenwoordig blijft maar 1 op 5 Belgen liever in eigen land. In het buitenland zijn de favoriete bestemmingen vooral landen dicht bij België. Zo prijken Frankrijk (21 procent in de jaren zestig en eveneens 21 procent in 2010), Spanje (9 procent in de jaren zestig en 15 procent in 2010) en Italië (6 procent in de jaren zestig en 6 procent in 2010) bovenaan het lijstje.

In de jaren zestig trok de Belg vooral met zijn naaste familie op vakantie (83 procent). Die trend is in de loop van de jaren afgenomen. Tegenwoordig kiest 23 procent van de Belgen ervoor om met hun vrienden op reis te vertrekken, terwijl dat in de jaren zestig maar 6 procent was. Ook alleen reizen kent almaar meer bijval: 9 procent verkiest solo travelling, tegenover amper 3 procent in de jaren zestig.

Terwijl de camping in de jaren zestig nog een geliefde plek was van de Belgen (22 procent), is de populariteit ervan in de loop van de jaren gedaald. Tegenwoordig kiest nauwelijks 10 procent voor een kampeervakantie, terwijl één op de twee Belgen (50 procent) kiest voor een hotel en 19 procent voor een vakantiewoning of -appartement.

NIET TE MISSEN