Slechte slaper? Probeer dit eens voor je een slaappil neemt

De Belgen zijn kampioen in het slikken van (verslavende) slaap- en kalmeerpillen en daar wil minister van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block verandering in brengen. Met haar nieuwe campagne ‘Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen’ wil ze mensen aanmoedigen om eerst andere manieren te proberen om hun slaapproblemen aan te pakken voor ze naar medicatie grijpen.

vwh

Het uitgangspunt van de campagne is om een groter bewustzijn te creëren van de risico’s van slaap- en kalmeermiddelen en gezondere alternatieven aan te reiken. De consumptie van slaapmedicatie bij Belgen is volgens Maggie De Block immers zorgwekkend hoog: elke dag worden meer dan 1,25 miljoen doses in ons land geleverd. “Slaap- en kalmeermiddelen bieden geen duurzame oplossing, ze werken enkel in op de symptomen. Bovendien zijn er belangrijke risico’s aan verbonden, zoals verslaving en concentratieproblemen. Met deze campagne willen we patiënten én zorgverleners aanzetten om minder snel voor een pilletje te kiezen maar tijd en moeite te investeren in een structurele aanpak”, stelt Minister De Block in een persbericht.

Om onderliggend problemen van slaapstoornissen aan te pakken, moet de patiënt in kwestie bereid zijn om tijd en energie te investeren in een niet-medicamenteuze aanpak. “Gezonde voeding, voldoende beweging, een regelmatig slaappatroon, genoeg ontspanning en een evenwichtig werkritme: dát zijn de beste remedies tegen slaap-, stress- of angstproblemen”, laat De Block nog weten.

De beste en gezondste remedies om beter te slapen:

Zoek begeleiding

Het is geen schande als het allemaal even te veel wordt. Zoek professionele hulp bij een therapeut - die kan inzicht geven in de fenomenen slaap en angst - of praat over je problemen met vrienden die je in vertrouwen neemt.

Beweeg meer

Elke vorm van beweging, aangepast aan je niveau, bevordert de nachtrust. Let wel: doe geen intensieve fysieke net voor bedtijd.

Geef de voorkeur aan gezonde voeding

Gezonde eetgewoontes aannemen is heel belangrijk. Gevarieerde en evenwichtige voeding kan helpen om beter in je vel te zitten. Mijd zware maaltijden, alcohol, energiedrankjes en cafeïne kort voordat je gaat slapen.

Leer ontspannen

Probeer je gedachten te verzetten. Dat kan met een hobby, maar ook relaxatieoefeningen zijn efficiënt.

Extra tips voor een betere nachtrust:

- Blijf niet in bed als je niet kan slapen. Sta op en ga terug naar bed als jeje opnieuw slaperig voelt.

- Drink geen stimulerende dranken (koffie, thee, cafeïnerijke en/of suikerhoudende dranken,...) 4 tot 6 uur voor het slapengaan.

- Rook niet voor het slapengaan (nicotine heeft een stimulerend effect).

- Drink zo weinig mogelijk alcohol twee uur voor het slapengaan. Alcohol helpt soms om in te slapen maar zorgt ervoor dat je ‘s nachts wakker wordt.

- Vermijd uitgebreide of te fel gekruide maaltijden voor het slapengaan; een lichte maaltijd kan helpen om in slaap te vallen.

- Ga niet sporten enkele uren voor het slapengaan. Als je tijdens de dag wel regelmatig in beweging blijft, slaap je beter.

- Houd het laatste half uur van de dag vrij om je slaap voor te bereiden. Doe een ontspannende activiteit en probeer tot rust te komen.

- Maak van je kamer een aangename slaapomgeving: zorg voor zo weinig mogelijk lawaai of draag oordopjes, maak het donker, stel de verwarming in op een aangename temperatuur (16 – 18 °C), verlucht voldoende, kies een goede matras en een goed hoofdkussen.

- Sta steeds op een vast tijdstip op. Vermijd om slaap overdag in te halen, zelfs niet na een slechte nachtrust.

- Doe geen dutjes.

- Unplug! Vermijd het gebruik van digitale toestellen vanaf 1 tot 1 ½ uur voor het slapengaan. Uw hersenen worden zo minder gestimuleerd en voorkom blootstelling aan blauw licht.

Alle info over de nieuwe campagne vind je hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond