De vergane glorie van de buurtcinema:  wat is er geworden van de tientallen bioscopen die Antwerpen in de jaren 50 telde?

Foto: Robbie Depuydt, JVDP

De vergane glorie van de buurtcinema: wat is er geworden van de tientallen bioscopen die Antwerpen in de jaren 50 telde?

Antwerpen -

Midden vorige eeuw gingen de sinjoren en masse naar de cinema. Zo werden er in de jaren 50 wekelijks 300.000 bioscooptickets verkocht. Antwerpen bleef ook daarna nog lang dé filmstad van Vlaanderen met niet alleen grote bioscopen zoals Rex, Metro en Calypso, maar ook tientallen buurtcinema’s die over de hele stad waren verspreid. Sinds de jaren 80 blijft daar maar weinig van over. Voor cinefielen die nu kleinschalig een filmpje willen meepikken is de keuze met Cartoon’s, Cinema Zuid, Filmhuis Klappei en Cinema Rix eerder beperkt. Toch leeft film nog in ’t Stad. Denk maar aan de begeestering voor de onlangs ‘herontdekte’ Cinema National in de Seefhoek. En het succesverhaal van De Roma is ook algemeen bekend. Maar wat is er van al die andere oude buurtbioscopen geworden?

Robbe De Hert: “Ik geraakte vaak niet op school omdat ik onderweg stopte om een film te zien”

Filmfanaat Robbe De Hert kan zich de buurtcinema’s nog levendig voor de geest halen. “ ...

.

Meest gelezen GVA+

Sport

DOEN!