© AP

Commotie nadat schorsing van 28 Russische olympiërs werd opgeheven: “Dit moedigt valsspelers aan”

Het Internationaal Tribunaal voor de Sport (TAS) heeft donderdag de schorsing van 28 Russische olympiërs opgeheven die volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waren betrokken bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Zij mogen in principe door de vrijspraak van het TAS alsnog meedoen aan de Winterspelen in Pyeongchang (9-25 februari). Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is echter niet van plan hen zonder meer uit te nodigen voor de komende Winterspelen.

Het TAS behandelde de afgelopen weken beroepen van 39 Russische sporters die door het IOC voor het leven waren geschorst van deelname aan Olympische Spelen vanwege hun betrokkenheid bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Het tribunaal hief de schorsingen van 28 Russen op. Zij kunnen daardoor in principe meedoen aan de komende Winterspelen in Pyeongchang.

Van de elf andere Russen werd de straf teruggebracht tot enkel de Winterspelen van komende maand. Bij die elf gebande atleten zit onder meer de dubbele olympische kampioen van Sotsji, bobsleeër Alexandr Zubkov. Langlaufer Alexander Legkov en skeletoni Alexander Tretiakov mogen dan weer wel deelnemen.

Het TAS voerde aan dat in het geval van de 28 gezuiverde atleten “er onvoldoende bewijs aanwezig was dat de atleten de antidopingregels overtreden hadden”.

Hun resultaten behaald in Sotsji werden ook weer hersteld. De zaken van drie biatleten, die intussen gestopt zijn, moeten nog behandeld worden.

Rusland is tevreden: “Goede naam en reputatie gered”

Het opheffen van de schorsing is in Rusland met tevredenheid ontvangen. “Hiermee zijn de goede naam en reputatie van onze atleten gered”, zei voorzitter Alexander Zhukov van het Russisch olympisch comité tegen persbureau Interfax.

Het Kremlin liet weten dat Rusland ervan uitgaat dat het IOC de uitspraak van het TAS zal accepteren. Een woordvoerder zei dat de regering alle sporters blijft bijstaan, als het moet ook juridisch. Rusland heeft steeds ontkend dat er in Sotsji sprake is geweest van een door de staat aangestuurd dopingsysteem.

IOC gaat niet akkoord: “Ernstige gevolgen voor strijd tegen doping”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is echter niet van plan de 28 Russische wintersporters die door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zijn vrijgesproken, zonder meer uit te nodigen voor de komende Winterspelen in Pyeongchang. “Het feit dat deze sporters nu niet gestraft worden, betekent niet dat zij automatisch een uitnodiging ontvangen voor de Spelen”, meldt het IOC in een persverklaring.

Het IOC reageerde met gemengde gevoelens op het vonnis van het Sporttribunaal. Er was tevredenheid over het feit dat de straf voor elf Russen wel blijft gehandhaafd, maar grote teleurstelling over de vrijspraak van het merendeel van de olympiërs. Volgens het IOC staat vast dat er in Sotsji systematisch is gesjoemeld met de dopingmonsters van de Russische atleten. “We vinden het jammer dan het TAS hier niet naar gekeken heeft. Deze uitspraak heeft ernstige gevolgen voor de toekomstige strijd tegen doping. We zullen de besluiten zorgvuldig bestuderen en als het moet in beroep gaan bij de de federale rechter in Zwitserland”, aldus het IOC.

De olympische organisatie wees er ook op dat Rusland als natie is geschorst voor Pyeongchang. “Waarmee we nogmaals duidelijk maken dat Russische atleten alleen op uitnodiging van het IOC mee kunnen doen.”

Van die uitnodiging is voor de bewuste 28 Russen vooralsnog geen sprake.

“Beslissing moedigt valsspelers aan”

“De beslissing van het TAS moedigt de valsspelers aan”, dat verklaart de advocaat van de Russische klokkenluider Grigory Rodchenkov donderdag. “De beslissing van het TAS moedigt de valsspelers aan en bemoeilijkt een overwinning van de cleane sporters”, aldus de Amerikaanse advocaat Jim Walden. De uitspraak is volgens Walden een ongepaste zege voor het “corrupte Russische antidopingsysteem en voor Vladimir Poetin in het bijzonder”.

Het TAS kondigde donderdag aan dat er een einde moet gemaakt worden aan de sancties tegen 28 Russen die aanwezig waren op de Winterspelen van 2014 en gediskwalificeerd werden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wegens het gebruikmaken van een geïnstitutionaliseerd dopingsysteem. Die 28 sporters, die een beroepszaak hadden aangespannen tegen de IOC-beslissing, zien hun resultaten van Sotsji herbevestigd en mogen hopen op deelname aan de komende Winterspelen in Pyeongchang (9-25 februari). “Het feit dat deze sporters nu niet gestraft worden, betekent niet dat zij automatisch een uitnodiging ontvangen voor de Spelen”, meldde het IOC intussen. Mogelijk gaat het IOC in beroep bij de de federale rechter in Zwitserland. Elf andere Russen zagen hun levenslange schorsing door het TAS ingekort tot de komende Winterspelen.

Rodchenkov, gevlucht naar de Verenigde Staten, getuigde recent vanop afstand voor het TAS. Hij was tot november 2015 het hoofd van het antidopinglab in Moskou. Zijn onthullingen leidden vorig jaar tot het grootste dopingschandaal ooit. Rodchenkov leverde de bewijzen dat er een door de Russische staat georganiseerd dopingsysteem bestond waarvan atleten gebruik konden maken. Door het schandaal mag Rusland niet deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang. Op dit moment mogen 169 Russische sporters, die een dopingvrij verleden konden aantonen, wel onder olympische vlag aantreden.

Meer sportnieuws