Mombasa viert 7-jarig bestaan: "We zijn een gevestigde waarde geworden”

Foto: Kioni Papadopoulos

Buurtcafé aan Moorkensplein viert 7-jarig bestaan met feestweekend

Mombasa viert 7-jarig bestaan: "We zijn een gevestigde waarde geworden”

Print
Borgerhout -

Mombasa, het buurtcafé in de schaduw van het Borgerhoutse districtshuis, mag dit weekend zeven kaarsjes uitblazen. Op de planning: een tweedaags feest met een dj op zaterdag en de huisband op zondag. Binnenkort wordt ook het terras volledig vernieuwd. “De toekomst ziet er zeer rooskleurig uit.”

Al zeven jaar lang fleurt café Mombasa het Moorkensplein in Borgerhout op. Wat begon als een avontuur voor uitbaters Rein en Bob, is uitgedraaid tot een succesvol café met een mix aan klanten. “Exact zeven jaar geleden, het eerste weekend van februari, openden we onze deuren”, vertelt Rein Adons nostalgisch. “Ik kwam uit de sociale sector, mijn man Bob werkte voor AG Vespa. Ik probeerde het eerst alleen, maar al snel bleek dat ik heel wat hulp kon gebruiken. Ook Bob is dan mee in de zaak gestapt. We hadden nooit gedacht dat ons café vanaf dag één zo’n succes zou kennen.”

Cultuurcentrum

Rein ontfermt zich over de speciale bierkaart, terwijl Bob zich bezighoudt met het koersconcept van het café. Zij de drank, hij de sport. Maar het echte geheim van de Mombasa is de unieke sfeer die in het café hangt. “Ons doel was om een ontmoetingsplaats te zijn in Borgerhout. Dat is ongelooflijk goed gelukt”, klinkt het trots.

“We wonen hier ondertussen 22 jaar. Maar de eerste 15 jaar voelden we een enorme leemte. Een leuke bruine kroeg moesten we gaan zoeken in Zurenborg of op het Zuid. Daar wilden we verandering in brengen. We ontdekten al snel dat de buurtbewoners hetzelfde gevoel hadden. We werden overspoeld met positieve reacties. De tijd was duidelijk rijp voor een café voor en door Borgerhout. Mensen van alle leeftijden, met verschillende achtergronden en uit de verschillende districten vinden de weg naar ons stulpje. In principe zijn we uitgegroeid tot een soort cultureel centrum. Dat zorgt ervoor dat mijn job nooit saai wordt. Ook heel wat buurtactiviteiten zijn ondertussen aan ons café gelinkt. We zijn een gevestigde waarde geworden en daar kunnen we alleen maar trots op zijn.”

Nieuw terras en bierkaart

Komend weekend zal een bruisend verjaardagsfeest losbarsten. “Zaterdag komt DJ Beatbuster zijn befaamde motown- en soulplaatjes draaien. We maken het café volledig leeg en raden iedereen aan om hun dansbenen in te smeren”, lacht Rein. “Zondag staat onze Mombasa Houseband op het programma. Die brengt ook enkele local heroes mee, muzikale Borgerhoutenaren die samen met hen op ons podium zullen staan.”

Na zeven jaar zijn er ook veranderingen op til. “Op 12 februari starten de werken aan het plein recht tegenover ons café. Ons terras zal dan uitgebreid kunnen worden en maar liefst 11 meter langer worden. Momenteel hebben we een klein terrasje, dat grenst aan een redelijk drukke straat. Die vernieuwing kan een boost geven aan het café. Ook het verkeer zal tijdens de werken geknipt worden, dus er staat ons een heel verkeersluwe en rustige periode te wachten. Ideaal om een terrasje te doen”, vertelt Rein, die ook haar geliefde bierkaart gaat uitbreiden. “Na wat research te hebben gedaan, heb ik ontdekt dat er specifieke koersbieren zijn. Een assortiment aan zulke bieren, waaronder het Koerseklakske en Kwaremont, zijn in ons koerscafé eigenlijk een must. De toekomst ziet er heel rooskleurig uit.”

cafemombasa.be

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio