Voka Antwerpen wil leerlingen op bedrijfsvloer niet betalen

Luc Luwel. Foto: Alexander Meeus

Voka Antwerpen wil leerlingen op bedrijfsvloer niet betalen

Print

Jongeren die in het middelbaar nu al minstens twintig uur per week les krijgen op de bedrijfsvloer, krijgen een maandloon van 440 tot 530 euro. Maar Voka Antwerpen is daar tegen.

Dit schooljaar zijn er 21 middelbare studierichtingen in het technisch en beroepsonderwijs waarbij leerlingen aan duaal leren kunnen doen. Dat betekent dat ze een groot deel van hun tijd op de bedrijfsvloer doorbrengen. De Vlaamse regering wil dat aantal studierichtingen volgend jaar uitbreiden tot 53.

De leerlingen die in het systeem van duaal leren nu al minstens twintig uur per week in een bedrijf doorbrengen, krijgen daar een loon van 440 à 530 euro voor. Maar de Antwerpse afdeling van ondernemersorganisatie Voka is daar vierkant tegen. Voka Antwerpen-Waasland vreest dat een betaald statuut een serieuze hypotheek kan leggen op het voortbestaan van duaal leren.

“Zowel de bedrijven als de scholen die al aan duaal laren doen, benadrukken dat de leermomenten op het bedrijf vooral op het verwerven van vaardigheden en niet op productiviteit gericht zijn”, zegt Luc Luwel, voorzitter van Voka Antwerpen-Waasland. “In die zin vinden ze een leervergoeding geen goed signaal naar leerlingen en ouders toe.”

De nationale afdeling van Voka is veel minder kritisch. “Op 1 september 2018 is de proefperiode voor duaal leren voorbij. Tegen dan willen we een akkoord over de vergoedingen afsluiten”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka nationaal.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil daar niets van weten.“We hebben daar al een akkoord over gesloten met de sociale partners, óók met Voka. We gaan daar dus niet van afwijken. Als Voka Antwerpen daar tegen is, moet de nationale afdeling van Voka haar interne organisatie maar op één lijn krijgen”, aldus de minister.

.

Nu in het nieuws