Food

Zeeduivel verkozen tot ‘Vis van het Jaar’

Print
Brugge - De Vis van het Jaar is de zeeduivel, ook gekend als lotte of staartvis. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) woensdag in Brugge bekendgemaakt. Het VLAM wil met dit initiatief elk jaar een minder bekende noordzeevis in de kijker plaatsen bij de consumenten.

Het is al de dertigste keer dat de Vis van het Jaar wordt uitgeroepen en de zeeduivel is na 2010 al voor de tweede keer laureaat. Hoewel hij in tonnage vrij veel gevangen wordt, tot bijna 500 ton in 2017, ligt hij bij amper 2 procent van de Belgische gezinnen op het bord. Hij wordt ook vaak verward met andere vissoorten, zoals zeewolf. Vandaar dat het VLAM ervoor koos om deze lelijke vis nog eens uit te roepen tot vis van het jaar.

Bovendien zijn de visquota voor zeeduivel dit jaar opwaarts bijgesteld en kan hij bijna het jaar rond gevangen worden, van de Golf van Biskaje in de zomer tot in Denemarken in het najaar. Er wordt niet specifiek op zeeduivel gevist, maar hij kan wel tot 30 procent van de bijvangst uitmaken.

De zeeduivel, die de rode poon opvolgt als 'Vis van het Jaar', heeft zijn naam niet gestolen. Het is een lelijke vis waarvan de kop twee derde uitmaakt. Hij kan tot 2 meter groot worden. Het grote voordeel is dat hij geen graten bevat, maar wel een centraal middenbeen. Dat leent er hem toe op verschillende manieren klaar te maken. De vis is stevig, blank en heeft een zoete smaak.

Het VLAM zet deze vis het hele jaar door in de kijker met onder meer een receptenboekje, evenementen en workshops. Zoals de traditie het wil, organiseert het VLAM ook een nationale wedstrijd voor de horeca en uiteraard gaan de Northsea Chefs er mee aan de slag.

 

Bekijk hieronder twee receptjes met de Vis van het Jaar

Stoofpotje van aardappel en zeeduivel

Ingrediënten (voor vier personen)
- 500 g vastkokende aardappelen
- 400 g zeeduivelfilet
- 1 wortels
- 2 preistengels
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 5 dl visbouillon
- 100 g gezouten boter
- 1 el citroentijm
- citroensap
- peper
- zout

Bereidingswijze

1. Snijd de ongeschilde aardappelen in twee stukken en hak de uien en de look fijn. Bak die laatste enkele minuten in wat boter (50 g) op een matig vuur. Voeg daarna de stukken aardappel en de bouillon toe, plaats het deksel op de kookpot en breng aan de kook.
2. Snijd ondertussen de wortel en het preiwit zorgvuldig in schijfjes en voeg toe aan het stoofpotje. Laat enkele minuten sudderen.
3. Snijd de zeeduivel in stukken van vijf centimeter en voeg eveneens toe aan het stoofpotje.
4. Voeg dan de gehakte citroentijm toe en plaats het deksel weer op de kookpot. Laat het geheel tien minuten sudderen tot alles gaar is.
5. Kruid met peper en zout en werk af met wat citroensap en een klontje boter.

Zeeduivel met een ratatouille van aubergine, courgette en paprika

Ingrediënten (voor vier personen)

- 4 stukken zeeduivel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 2 dl tomatensaus
- 1 kruidentuiltje met tijm, laurier en peterselie

Bereidingswijze

1. Verwijder met zorg vel en graten van de zeeduivel.
2. Verhit een pan met een lepel olijfolie en bak de filets kort aan. Kruid met wat peper.
3. Snijd vervolgens de aubergine en courgette in blokjes.
4. Schil de paprika met een dunschiller en snijd deze ook in blokjes. Hak de ui fijn en pers de knoflook.
5. Verhit de rest van de olie en bak op een hoog vuur de aubergine, courgette en paprika.
6. Voeg daarna de ui en knoflook toe en laat kort meestoven.Leg de zeeduivel in een ovenschotel en ­lepel er de groenten langs.
7. Voeg het kruiden­tuiltje toe en overgiet het geheel met de tomatensaus.
8. Kruid met zout en peper.
9. Zet gedurende vijftien à twintig minuten in een oven van 180°C.

NIET TE MISSEN