Wat is de gezondste melk zonder zuivel?

Foto: Shutterstock

Food

Wat is de gezondste melk zonder zuivel?

Print
Kokosmelk, sojamelk, rijstmelk en amandelmelk, allemaal zijn het vervangers voor koemelk en je ziet ze in de supermarkten steeds vaker opduiken. Net daarom wilden wetenschappers van de Canadese McGill University wel eens weten welke van de vier nu het meeste voedzame en gezonde alternatief is. Er kwamen enkele opvallende conclusies uit de bus.

Om te kijken welke melk het meest voedzame is als alternatief voor koemelk namen de onderzoekers van de McGill University er vier onder de loep: rijstmelk, kokosmelk, amandelmelk en sojamelk. Het was die laatste die uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Van alle plantaardige alternatieven bevat die het meeste nuttige voedingsstoffen. Maar opvallend genoeg vonden de wetenschappers dat de andere drie te weinig essentiële voedingsstoffen bevatten. 

Sojamelk is al decennialang een alternatief voor koemelk en dat hoeft blijkbaar niet te verbazen. Hoewel niet iedereen een fan is van de smaak, bevat het van alle alternatieven het meeste eiwitten, zo'n 7 tot 12 gram (of zo'n 95 calorieën) per glas. "In ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat sojamelk het gezondste alternatief is", klinkt het. 

Cholesterol

Amandelmelk mag dan wel weinig calorieën (36 per glas) bevatten, rijk zijn aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren en slechte cholesterol verlagen, toch bevat het maar weinig eiwitten en koolhydraten. Hetzelfde geldt voor kokosmelk (45 per glas) dat helemaal geen eiwitten bevat, meer wel veel verzadigde vetten, al heeft het ook wel een goede invloed op de cholesterol. Rijstmelk bevat dan weer veel calorieën (135 per glas), maar een pak minder gunstige voedingsstoffen. 

 

NIET TE MISSEN