Kangoeroes Willebroek fuseert met Pitzemburg: na 23 jaar weer topbasketbal in Mechelen

Foto: GOYVAERTS

Kangoeroes Willebroek fuseert met Pitzemburg: na 23 jaar weer topbasketbal in Mechelen

Print
Mechelen / Willebroek -

Groot nieuws in het Belgische basketbal. Mechelen krijgt 23 jaar nadat Racing Mechelen de stad heeft verlaten weer topbasketbal voorgeschoteld. Kangoeroes verlaat namelijk Willebroek en speelt vanaf volgend seizoen aan de Winketkaai.

“In De Schalk in Willebroek zaten we aan ons plafond, in Mechelen willen we verder doorgroeien naar de Belgische top”, verklaart voorzitter Luc Katra de verhuis. “Vijf seizoenen zijn we intussen actief in de Belgische Pro League. De eerste jaren kregen we van de licentiecommissie groen licht om in De Schalk aan te treden. Na vele gesprekken met de gemeente Willebroek werd duidelijk dat er op korte termijn inzake infrastructuur niets zou gebeuren. Om niet in problemen te komen met onze licentie moesten we wel ingrijpen. De stad Mechelen was vragende partij en ook de club Pitzemburg stond open voor een gesprek. Al snel kwamen we tot een vergelijk. Kangoeroes Willebroek doet een administratieve fusie met Pitzemburg en de profploegen zullen vanaf volgend seizoen in de Winketkaai aantreden, onder de naam Kangoeroes Basket Mechelen. In Mechelen en Willebroek komt er ook een jeugd academy. We worden inzake leden één van de grootste clubs van België. We gaan ook een A-licentie aan­vragen, zodat we in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor ­Europees basketbal. Want ook ­sportief willen we hogerop. We ­praten met kandidaat-sponsors om het budget te kunnen opschroeven, maar definitief is er op dat vlak nog niets.”

Legendarische Winketkaai

En dus wordt er volgend seizoen voor het eerst sinds 1995 weer topbasketbal gespeeld aan de Winketkaai. Racing Mechelen was in de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig met legendarische spelers en coaches als Willy Steveniers, John Loridon, Lucien Van Kerschaever, Guy Van den Broeck, Rik Samaey, Ronny Bayer en Eric Struelens de grootste club in België en kende ook Europese successen tegen onder meer Real Madrid, Barcelona en Milaan. In 1995 fuseerde Racing Mechelen met Sobabee Antwerpen, het begin van het latere Antwerp Giants en de terugkeer van topbasketbal naar de Metropool. Nu zorgt Kangoeroes Willebroek dat de Mechelse basketbalfreak opnieuw basketbal op topniveau krijgt aangeboden.

Op de officiële voorstelling in het stadhuis van Mechelen maakte Schepen van Sport Walter Schroons bekend dat er op langere termijn een nieuwe topsporthal komt in de buurt van het station van Mechelen. Op korte termijn investeert de stad 75.000 euro om de Winketkaai op te frissen.

Voor een goed begrip: Kangoeroes Basket Willebroek werkt de huidige campagne verder af in De Schalk.

MEEST RECENT