Beneluxtrein houdt vanaf april halt in stations Noorderkempen en Breda

Archiefbeeld. Foto: Hollandse Hoogte

Beneluxtrein houdt vanaf april halt in stations Noorderkempen en Breda

Print

De Benelux-trein, de intercity tussen Brussel en Amsterdam, zou vanaf april weer rijden over de hogesnelheidslijn (HSL-Zuid). De reistijd wordt daardoor ingekort tot een kleine drie uur (2 uur en 53 minuten), een halfuur korter dan nu. De NMBS en de Nederlandse Spoorwegen mikken op 9 april als startdatum, zo raakte donderdag bekend.

NMBS-woordvoerder Bart Crols bevestigt dat “de vaste wil bestaat om op 9 april de omklap te maken, mits uiteraard technisch en contractueel alles vooraf honderd procent in orde is; twee domeinen waaraan wij nu zeer intensief werken.” Er lopen momenteel testen op de route.

Met zestien keer per dag blijft het aantal directe intercity-verbindingen tussen België en Nederland hetzelfde. Voor België betekent de nieuwe route dat voortaan weer het station Noorderkempen zal bediend worden. In Nederland loopt de route over Breda, in plaats van over Roosendaal en Dordrecht. Twaalf van de zestien treinen rijden naar Amsterdam, vier naar Den Haag. Die gemeente had nochtans lang aangedrongen op meer intercity’s.

Al in 2013 spraken de NMBS en NS af om de trein via de HSL-Zuid te laten rijden. Lange tijd werd de hogesnelheidslijn Amsterdam-Brussel niet optimaal benut vanwege problemen met de Fyra, de trein die kort na de introductie in 2012 wegens mankementen van het spoor is gehaald.

Nu in het nieuws