© Belga

Dronken rijden en vluchtmisdrijf worden strenger bestraft

De Kamercommissie Infrastructuur heeft woensdag het licht op groen gezet voor strengere straffen voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs, vluchtmisdrijf en recidive. Ze keurde een wetsontwerp goed van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Mobiliteitsminister François Bellot (MR). De tekst moet nu nog langs de plenaire Kamer passeren.

Eén van de bedoelingen van de wettekst is duidelijkheid te scheppen in de aanpak van recidive. Wie herhaaldelijk zware inbreuken pleegt, zoals dronken rijden en rijden tijdens een rijverbod, kan de straf zien verdubbelen.

Vluchtmisdrijf

Ook voor vluchtmisdrijf gaan de maximumstraffen omhoog. Voor vluchtmisdrijf zonder gewonden, kan de straf oplopen tot 6 maanden gevangenisstraf en/of een boete tot 2.000 euro. Indien de bestuurder een slachtoffer gewond achter laat, loopt de straf op tot 3 jaar gevangenisstraf en/of een boete tot 5.000 euro. Wanneer er een dode viel bij het ongeval, wordt de maximumstraf bepaald op 4 jaar en/of een boete tot 5.000 euro. De bestuurder zal bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden zijn rijbewijs minstens drie maanden verliezen.

© BELGAIMAGE

Dronken rijden

De wettekst voert ook strengere straffen in voor alcohol achter het stuur, nog steeds één van de voornaamste killers op onze wegen. Bij een hoge concentratie alcohol (vanaf 1,8g/l) kan, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs, een verplicht alcoholslot worden opgelegd. Dat slot kan de overtreder voor één tot drie jaar of zelfs definitief opgelegd worden. Hetzelfde geldt voor recidivisten die voor de tweede keer in drie jaar worden betrapt met een alcoholpercentage van meer dan 1,2g/l.

Rijden zonder rijbewijs

Wie in de toekomst wordt betrapt voor rijden zonder rijbewijs, kan daarvoor een gevangenisstraf oplopen, en niet enkel een boete. Het fenomeen is niet zo uitzonderlijk. In de eerste helft van 2017 werden in ons land 16.935 bestuurders betrapt op rijden zonder (geldig) rijbewijs. Voor wie meermaals niet-verzekerd rijdt, worden de minimumstraffen bij een eerste recidive binnen de drie jaar na de eerste veroordeling verhoogd naar minstens 3 maanden. De veroordeelde moet ook altijd opnieuw zijn theoretische en praktische proeven afleggen. Recidiveert hij een tweede keer binnen de drie jaar, dan moet het rijverbod minstens 6 maanden bedragen. Bij derde recidive wordt dat minstens 9 maanden rijverbod.

Tot slot verlengt de verjaringstermijn voor verkeersmisdrijven van een naar twee jaar. Voor de zwaarste misdrijven geldt een termijn van drie jaar.

”Mentaliteitswijziging komt er niet vanzelf”

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) reageert tevreden op de strengere aanpak. Hij lanceerde twee jaar geleden zelf een actieplan om het aantal vluchtmisdrijven naar beneden te halen en ziet nu een aantal van zijn voorstellen praktijk worden. “Helaas moeten we vaststellen dat de gehoopte mentaliteitswijziging er niet vanzelf komt. Door een nog kordatere aanpak hopen we het aantal gevallen van vluchtmisdrijf drastisch te kunnen beperken. De boodschap zo duidelijk: we tolereren dit niet”, aldus Van den Bergh.