Theo Francken wil sans-papiers kunnen oppakken zonder huiszoekingsbevel

Foto: ISOPIX

Theo Francken wil sans-papiers kunnen oppakken zonder huiszoekingsbevel

Print

De Kamer bespreekt vandaag een wets­ontwerp over ‘woonstbetredingen’ bij sans-papiers. De politie zal hen daardoor ook in de woning van een derde kunnen oppakken. Dat maakt het Burgerplatform, dat zich ontfermt over de transitmigranten rond het Noordstation, on­gerust. Zij bieden elke nacht honderden migranten een bed aan bij vrijwillige gezinnen.

MR-voorzitter ­Olivier Chastel ­benadrukt dat de mensen die solidair zijn met sans-papiers niets hoeven te vrezen. “Zij riskeren absoluut niets.” Maar volgens het Burgerplatform wordt het hen wel moeilijker gemaakt om nog migranten op te vangen. “Als een migrant een bevel om het grondgebied te verlaten heeft genegeerd en niet meewerkt, wat dat ook mag betekenen, zal de onderzoeksrechter een huiszoekingsbevel moeten afleveren. De wetgever wil de strafprocedure gebruiken om een administratief probleem, een stempel op een papier, op te lossen. Dat maakt deze wet disproportioneel”, zegt Alexis Deswaef, advocaat en voorzitter van de Franstalige Liga van de Mensenrechten, aan De Standaard.

Aanvankelijk wilde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat de politie ook zonder een huiszoekingsbevel een woning zou kunnen betreden waar zich sans-papiers bevinden. Maar dat bleek juridisch onmogelijk. Maar ook sans-papiers in een woning oppakken mét huiszoekingsbevel vinden onderzoeksrechters te ver gaan. “Het gaat ver om een huiszoeking toe te staan ­alleen om iemand op te pakken die illegaal is, en om zo iemand daarmee gelijk te stellen aan een crimineel tegen wie een gerechtelijk dossier loopt”, zegt Philippe Van Linthout, covoorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters, aan De Standaard.

Er is een schrijfactie ­gestart naar par­lementairen om het wetsontwerp tegen te houden.

MEEST RECENT