Fons Duchateau: “Integratie is voor Van Besien een proces dat autochtonen moeten ondergaan”

Foto: BELGA, Photo News

Fons Duchateau: “Integratie is voor Van Besien een proces dat autochtonen moeten ondergaan”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Inburgering Fons Duchateau (N-VA) heeft fel gereageerd op de kritiek van Groen-fractieleider Wouter Van Besien. Van Besien reageerde vandaag via een Facebook-bericht op het optreden van Bart De Wever op Radio 2, waarin hij onder andere sprak over het integratiebeleid van Antwerpen. “Het beleid van de laatste jaren heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven”, aldus Van Besien.

Tijdens de ‘burgemeestersmarathon’ op Radio 2 ging het onder andere over veiligheid, drugsbeleid en het integratiebeleid van het huidige stadsbestuur.

De Wever sprak over zogenaamde ‘feitelijke apartheid’ in Antwerpen: “Groepen van mensen leven echt naast elkaar, gaan nauwelijks huwelijken met elkaar aan, gaan niet naar elkaars feestjes. Ze leven wel in vrede samen, maar eigenlijk in apartheid.”. Die uitspraken zette kwaad bloed bij Jinnih Beels, Meryem Almaci en Wouter Van Besien, die onafhankelijk van elkaar op Facebook reageerden.

Van Besien noemt het de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur om de dreigende segregatie te voorkomen. “Het Vlaamse en het Antwerpse integratiebeleid staan vooral in teken van besparing, niet in teken van resultaten,” aldus Van Besien.

Van “naieve wereldvisie” tot “kwaadaardige ontkenning”

Duchateau gaf onderstaande reactie op de uitspraken van Van Besien:

“Mijnheer Van Besien kent maar één antwoord op het integratievraagstuk. Meer van hetzelfde dat decennia lang bewezen heeft dat het niet werkt. De nood aan responsabiliseren van wie hier komt wonen is hem compleet vreemd. Integratie is voor hem geen proces dat een nieuwkomer moet doormaken voor hij hier kansen kan plukken. Het is een proces dat autochtonen moeten ondergaan om de eigen waarden en normen aan te passen. Het is de ideologie van de onverantwoordelijkheid.

Eigenlijk heeft groen nooit geloofd in een integratieverhaal. Iedere stap in die richting heeft ze gillend en tegenspartelend genomen. Groen was zelfs nooit aanhanger van een ”Wir schaffen das” verhaal. Daar zit op zijn minst een intentie tot actie in. Groen -en links in het algemeen- was jarenlang de drijvende kracht achter het “alles komt vanzelf goed” verhaal. En toen dat niet bleek te kloppen, gingen ze op zoek naar waar de Vlaming fout kon zitten.

Niemand gebruikt racisme meer als excuus voor het eigen falen dan links. Als moslimjongens voor 40 pct en meer uitstromen zonder diploma, is dat te wijten aan racisme en wil links het bestrijden met eenvoudig te omzeilen Praktijktesten. Is de werkzaamheidsgraad bij moslimvrouwen ontstellend laag, zoekt ze de oorzaak bij het dragen van een hoofddoek in plaats van in een cultuur die vrouwen ontmoedigt om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

Wat begon als een naïeve wereldvisie is ondertussen een kwaadaardige vorm van ontkenning geworden waarbij alle middelen verantwoord zijn om het ongelijk te verdoezelen. Ook de pertinente leugen dat er minder wordt geïnvesteerd in integratie. Het tegendeel is waar. De wachtlijsten zijn weggewerkt. Het aanbod ligt er voor iedere nieuwkomer. Feiten waar links bestuur alleen kon van dromen. Voor mijn partij blijft inburgering een absolute eis die wij als overheid mogelijk moeten maken. Voor mijnheer Van Besien is het dat niet. Het is een electoraal spel dat de maatschappij bij voorbaat verloren heeft.”

Verkiezingsnieuws uit uw gemeente