Vakbond Van Hool kwaad over communicatie nieuwe fabriek in VS

Foto: Belga

Vakbond Van Hool kwaad over communicatie nieuwe fabriek in VS

Print
Koningshooikt / Lier -

Vakbond ACV-Metea is misnoegd over de communicatie door busbouwer Van Hool rond een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Tennessee. Ze roept vandaag een bijzondere ondernemingsraad samen.

“De vakbondsvertegenwoordigers en de werknemers moesten het nieuws vrijdagavond met grote verbazing lezen op de nieuwssites van enkele kranten. Dat Van Hool uitkeek naar een vestiging in Amerika was geen geheim, dat werd aangekondigd op de ondernemingsraad. Maar over de definitieve plannen en timing werd nog niets meegedeeld. Er was donderdag en vrijdag nochtans syndicaal overleg op het bedrijf”, zegt provinciaal secretaris Marc De Hert.

“Wij geloven niet langer dat deze plannen geen impact zullen hebben op de tewerkstelling in Koningshooikt. Net zoals in Macedonië zullen er in de toekomst in Amerika meer types van bussen worden geproduceerd dan eerst werd aangekondigd. Het is ook duidelijk dat Van Hool landen en regio’s opzoekt met lage lonen, weinig of geen werknemersinspraak en met de nodige staatssteun. Hoe kunnen wij daarmee concurreren?”

“Het is afwachten of de werknemers maandag (vandaag, red.) spontaan aan het werk gaan of het werk neerleggen.”