De Dood is nieuw personage in ‘Faust’ bij Ballet Vlaanderen

Foto: Ballet Vlaanderen

De Dood is nieuw personage in ‘Faust’ bij Ballet Vlaanderen

Print

Ballet Vlaanderen brengt Faust naar de Antwerpse Stadsschouwburg en koos voor de versie van de Franse choreograaf Jean-­Christophe Maillot waarbij een vierde hoofdfiguur is toegevoegd, La Mort. Het is de eerste keer dat deze moderne en vernieuwende klassieker mag uitgevoerd worden door een ander gezelschap dan het Monegaskische huis.

In ruil voor eeuwige jeugd en een leven vol genot, verkoopt Faust, gedanst door sterdanser en publiekslieveling Wim Vanlessen, na zijn dood zijn ziel aan de duivel Mephistopheles. (Matt Foley) Vanaf het moment dat dit pact bezegeld is, begint Mephistopheles een gruwelijk en macaber spel. Want Marguerite, een zedig en onschuldig meisje moet Fausts geliefde worden. Faust verlaat haar omdat ze zwanger wordt, maar wil haar nadien terug.

Maillot focust op de driehoeksverhouding tussen de duivel Mephistopheles, Marguerite - als ideaalbeeld van innerlijke en uiterlijke schoonheid ­en Faust, wiens ultieme kennis in het aanschijn van de dood echter waardeloos blijkt. De diabolische regels van het spel worden dan wel opgesteld, het noodlot blijkt sterker dan welke kracht ook.

La Mort wordt tijdens Faust vertolkt door Drew Jacoby en Marguerite door Nancy Osbaldeston. Osbaldeston werd in 2017 gepromoveerd tot principal. Het Antwerps Symphony Orchestra zorgt voor muzikale ondersteuning.

Kaarten van 20 tot 73 euro, en van 20 tot 28 januari in de Stadsschouwburg

DOEN!