© photonews

© Photo News

© photonews

1/3

45 graden in Tour Down Under, maar Peter Sagan pakt tweede zege van het seizoen: "Ik wist niet dat ik al zo sterk was"

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) heeft vrijdag de vierde rit in de Tour Down Under gewonnen. De Slovaak won in de sprint van Zuid-Afrikaan Daryl Impey en Spanjaard Luis Léon Sanchez. Sagan neemt ook de leiderstrui over van thuisrijder Caleb Ewan. "Leuk dat ik won, ik wist niet dat ik al zo sterk was."

In tegenstelling tot een dag eerder werd de rit niet ingekort vrijdag, hoewel de temperaturen nog steeds boven de 40 graden uitstegen. Wel begon het peloton een uur eerder aan de etappe tussen Norwood en Uraidla. Op het programma stond een heuvelachtige rit van 128 kilometer rond het Zuid-Australische Adelaide. De finish was getrokken vlak na een pittige beklimming, die van de Norton Summit, met een maximaal stijgingspercentage van 5 procent.

Sagan was aan het einde van de rit de snelste van een groep van een 25-tal renners. Caleb Ewan werd gelost nog voor het begin van de slotklim en is zijn leiderstrui kwijt. Daryl Impey werd tweede, voor Luis Léon Sanchez. Dries Devenyns was de beste Belg op plek zes en staat negende in de tussenstand.

"Ik wist niet dat ik al zo sterk was"

Op een zwaar parcours, met de Norton Summit in de slotfase, kon niemand echt wegrijden. Sagan zelf controleerde de laatste kilometers en won vlot de spurt. En dat terwijl het kwik 44 graden aangaf. "Het was wel niet de heetste dag ooit op de fiets", hijgde Sagan. "In de Ronde van California enkele jaren gelden was het nog warmer. Het was overleven. Leuk dat ik won, ik wist niet dat ik al zo sterk was. Het is leuk dat ik hier eindelijk een rit win. Al won ik zondag natuurlijk ook het criterium."Morgen wordt de koninginnenrit op Willunga Hill betwist. "We zijn hier met het team om Jay McCarthy te helpen, dus we gaan voor hem rijden", zegt de wereldkampioen. Maar met Sagan weet je nooit natuurlijk…Topfavoriet Richie Porte, vorig jaar eindwinnaar en al vier jaar op rij de beste op Willunga Hill, kende een moeilijke dag. "Ik was wat ziekjes deze nacht. Hopelijk ben ik morgen hersteld. Maar het zou goed kunnen dat we er Sagan niet afkrijgen: hij is zo sterk."

Na afloop had de interviewer voor de Tour Down Under wel twee pogingen nodig om Sagan vragen te stellen. "Ik moet eerst eten", aldus de wereldkampioen.

Poging 1:

Poging 2:

Uitslag:

1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in 3u21'07" 2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) z.t.3. Luis León Sánchez (Astana Pro Team)4. Diego Ulissi (UAE Team Emirates)5. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe)

Stand:

1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in 14u19'49" 2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) +2"3. Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) +9"4. Luis León Sánchez (Astana Pro Team) +10" 5. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) +14"

Meer sportnieuws