Al meer dan 14.000 dopingtests uitgevoerd voor Winterspelen, Russen krijgen extra aandacht

Foto: REUTERS

Al meer dan 14.000 dopingtests uitgevoerd voor Winterspelen, Russen krijgen extra aandacht

Print

In aanloop naar de komende Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari) werden al meer dan 14.000 dopingtests afgenomen van meer dan 6.000 atleten uit 61 landen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag bekendgemaakt. De Russische atleten kregen in verhouding vaker dopingcontroleurs over de vloer.

In november en december werden twee keer zoveel Russische atleten getest op dopinggebruik in vergelijking met elk ander land, zo klinkt het.

De controles werden in de periode april-december 2017 uitgevoerd door de nationale antidopingorganisaties en de internationale olympische wintersportfederaties. Inzake het aantal tests is er sprake van een toename van 70 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016.

“Het beschermen van cleane atleten door doping te bestrijden is een topprioriteit voor het IOC”, stelt dokter Richard Budgett, Medisch en Wetenschappelijk Directeur bij het IOC. “De sportintegriteit van de Spelen is uitermate belangrijk. We engageren ons om er samen met onze partners voor te zorgen dat er in Pyeongchang 2018 een level playing field zal zijn voor alle cleane atleten.”

Meer sportnieuws