Vissers zien hoe speedboot plots op hen afkomt en hebben maar één seconde om te reageren

Enkele vissers zijn in de Amerikaanse staat Oregon op het nippertje ontsnapt aan de dood. Toen ze op Columbia River aan het vissen waren, kwam plots een speedboot recht op hen af. Ze probeerden nog de aandacht te trekken van de bestuurder, maar dat mocht niet baten. Een van de vissers is inmiddels een rechtszaak gestart.

© Angling Oregon

Het ongeval dateert van 12 augustus, maar pas deze week zijn er videobeelden vrijgegeven van het schokkende moment. Bryan Maess was op dat ogenblik aan het vissen met vrienden Christopher McMahon en Roni Durham toen een speedboot snel hun richting uitkwam. Met veel geroep en gezwaai trachtten ze Marlin Lee Larsen, de bestuurder van de speedboot, te waarschuwen. Het had geen effect: kort nadien sprongen ze noodgedwongen overboord en volgde de zware botsing. Foto’s die na het ongeval werden genomen, tonen de enorme schade aan de vissersboot.

Gsm

Maess, tevens een politieagent in de gemeente Hermiston, raakte onder meer gewond aan zijn enkel, been en arm tijdens het incident. Hij had nadien ook last van oogproblemen en hoofdpijnen. McMahon en Durham bleken te kampen met onderkoelingsverschijnselen en snijwonden. Volgens de lokale politie was de kans groot dat ze ernstig gewond of overleden zouden zijn indien ze later hadden gereageerd.

De oorzaak van het ongeval zou te maken hebben met een menselijke fout. Zo had de 75-jarige Larsen de vissersboot niet gezien doordat hij even neerzat en de boot zijn zicht belemmerde. Bovendien gaf de schoonzoon van Larsen, die eveneens op de boot zat, aan dat de man weleens gebruikmaakt van zijn gsm terwijl hij met de speedboot vaart. Larsen ontkende echter dat hij op dat moment bezig was met zijn mobiele telefoon. De politie liet na het onderzoek ook weten dat de man niet onder invloed was van drugs of alcohol.

© Angling Oregon

Kniebrace

De zware impact die het ongeval had op de vissers, deed Maess besluiten om eerder deze maand een rechtszaak aan te spannen tegen Larsen. Een halfjaar na het ongeval moet hij immers nog steeds een kniebrace dragen. Ook McMahon en Durham hebben intussen een advocaat onder de arm genomen. Vooral Durham heeft het nu nog steeds lastig om het ongeval een plaats te geven. Sinds de botsing is de man er zelfs niet meer in geslaagd om nog in een boot te stappen.

Het filmpje met de GoPro-beelden van het ongeval moet andere watersporters ertoe aanzetten om altijd een reddingsvest te dragen. Enkel Durham had tijdens het incident een reddingsvest aan, maar die bleek niet opgeblazen.

Nu in het nieuws