© Shutterstock

1 / 2

Dit schattige dier is de dodelijkste kat ter wereld

Deze dieren zien er misschien schattig uit, maar het zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Al zijn ze maar 27 tot 50 centimeter lang, met een gewicht van drie kilogram, toch zijn dit de “dodelijkste katten ter wereld”. Dat zegt BBC Earth.

mrra

Zwartvoetkatten, zo heten de dieren met hun lichtbruine vacht en grote zwarte vlekken en strepen. Hun oren zijn groot, hun kop en neus zijn opvallend klein en rond. Dat zorgt ervoor dat ze er extra schattig uit zien. Hun pootjes zijn steeds volledig zwart. Ze leven vooral ’s nachts in de drogere streken van zuidelijk Afrika.

Na zonsondergang blijkt al snel dat het dier niet zo aaibaar is als het eruitziet. Dan gaan de zwartvoetkatten of de “gyra” op jacht. De kleine dieren kunnen dan afstanden afleggen van maar liefst 32 kilometer, zonder dat ze moeten stoppen om te drinken. Dat is een enorme afstand voor zo’n katten.

Ze gaan op zoek naar allerlei dieren: muizen, knaagdieren, hagedissen, vogels, spinnen, sprinkhanen, niets kan aan hen ontsnappen. Meestal graven de katten hun prooien uit de grond, maar ze kunnen ook snel en gericht springen om hun eten te verzamelen. Maar liefst 60 procent van hun aanvallen zijn succesvol. “Dat maakt deze schattige kat tot de dodelijkste kat ter wereld”, klinkt het bij BBC Earth, die unieke beelden konden maken van het nachtdier.