Kabinet staatssecretaris Francken opnieuw vrijgegeven na antraxalarm door enveloppe met verdacht wit poeder en kogel

De hulpdiensten hebben het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken opnieuw vrijgegeven, na de verdachte brief die er donderdagmorgen was toegekomen. In de brief zat verdacht wit poeder en een kogel. De antrax-procedure werd opgestart en ook de ambtswoning van premier Michel, aan de andere kant van de straat, werd preventief ontruimd.

lbo

Een enveloppe met daarin wit poeder en een kogel kwamen toe op het kabinet van Francken waarop een perimeter werd ingesteld. De brandweer en politie kwamen ter plaatse. Uit analyses van het witte poeder is gebleken dat het geen antrax was. De kogel die samen met het poeder werd aangetroffen, was dan weer wel een echte kogel, aldus het parket. Het onderzoek naar de afzender loopt nog.

(Lees verder onder de video)

Volgens onze informatie was Francken zelf niet aanwezig in de ruimte waar de brief werd open gedaan. De man die aan het onthaal van het gebouw zat en de brief ontving, werd uit voorzorg voor decontaminatie meegenomen. Het personeel moest binnen blijven en ook Francken mocht het gebouw niet verlaten.

“Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken”, klinkt het bij de woordvoerster van Francken. “Verbale bedreigingen komen wel vaker voor, maar dit is nieuw.”

Het kabinet van Francken ligt tegenover de ambtswoning van premier Michel. Ook die werd uit voorzorg ontruimd.

Besmettelijke infectieziekte

Antrax of miltvuur is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Antraxsporen kunnen als wapen gebruikt worden. In oktober en november 2001 bijvoorbeeld werd in de Verenigde Staten een aantal brieven met miltvuursporen aan personen en instanties gestuurd, die sporen kwamen bij het openmaken vrij.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Nu in het nieuws