Verrassing van formaat: hitte nekt David Goffin, Belg uitgeschakeld in tweede ronde Australian Open

Foto: EPA-EFE

Verrassing van formaat: hitte nekt David Goffin, Belg uitgeschakeld in tweede ronde Australian Open

Print

Hij had gehoopt op een halve finale in Australië, maar het mocht niet zijn voor David Goffin (ATP 7). Onze landgenoot kraakte onder de loden hitte op de Australian Open, met temperaturen tot 38 graden Celcius, en verloor in de tweede ronde van de 36-jarige Julien Benneteau (ATP 59). Het werd 1-6, 7-6 (5), 6-1 en 7-6 (4).

De wedstrijd nam uiteindelijk 2 uur en 54 minuten in beslag, maar begon niet geweldig voor onze landgenoot. Volgens de organisatie is hij geen Belg, maar een Duitser...

Goffin liet het niet aan zijn hart komen en schreef de eerste set probleemloos op zijn naam (6-1). Benneteau hing de bordjes in set twee via een tiebreak op gelijke hoogte (7-6 (7/5)). De Fransman ging op hetzelfde elan door, en Goffin kwam er in de derde set niet aan te pas (6-1). In de vierde set leek Benneteau op weg naar winst, en de Luikenaar moest twee matchballen redden. Goffin sleepte nog een tiebreak uit de brand, maar moest hierin finaal zijn meerdere erkennen in zijn Franse tegenstander (7-6 (7/4)).

Benneteau kijkt in de derde ronde Fabio Fognini (ATP 27) in de ogen. De Italiaan rekende in de tweede ronde in vier sets (2-6, 6-3, 6-4 en 6-1) af met de Rus Evgeny Donskoy (ATP 72).

“Echte hel”

“Spelen met een temperatuur van 38 graden op het veld was een echte hel”, verklaarde Benneteau aan Eurosport. “Het was vandaag niet echt mogelijk om te tennissen, maar deze omstandigheden hebben me allicht een voordeel gegeven. Ik zag dat David niet van die hitte hield. Met mijn ervaring en door me volledig te geven heb ik hem kunnen kloppen.”

“Deze overwinning doet geweldig veel deugd”, vervolgde Benneteau. “Niet onlogisch, want ik klop op mijn 36e voor de eerste keer op een grandslam een speler uit de top tien. Na de eerste set ging ik al in het rood, maar ik ben me blijven inzetten. Ik heb tegen Goffin blijk gegeven van erg veel doorzettingsvermogen, mijn sterke punt.”

Goffin wil non-match niet aan loden hitte wijten

David Goffin (ATP 7) kon donderdag de lijn van zijn sterke prestaties van de laatste maanden niet doortrekken. De 27-jarige Luikenaar verloor in de tweede ronde van de Australian Open tegen de Fransman Julien Benneteau (ATP 59) in vier sets (1-6, 7-6 (7/5), 6-1 en 7-6 (7/4)). “Excuses zoeken voor deze nederlaag heeft geen zin”, reageerde Belgiës beste tennisser.

“Ik denk dat ik het toernooi op een slechte manier begonnen ben”, begon Goffin. “En ook tegen Benneteau kon ik geen goed tennis op de mat leggen. Dat gebeurt. Ik kan nu allerlei redenen opnoemen, maar ik begin er niet aan want dat leidt tot niets. Wat komt is belangrijker.”

Ook de loden hitte die in Melbourne hing wil de Belg niet als excuus inroepen. “Al is het natuurlijk wel zo dat zulke temperaturen hun invloed hebben”, gaf Goffin toe. “Als je buitenkomt voel je je dadelijk wat groggy. Toch speelde dat geen al te grote rol. Enkele jaren geleden tijdens de US Open, waar ik in soortgelijke omstandigheden aan de bak moest, voelde ik me echt slecht. Nu ging het beter, en ik denk niet dat ik in een eventuele vijfde set zou gekraakt zijn. Ik richt mijn blik op nieuwe toernooien en wil deze nederlaag snel doorspoelen.”

Verrassing van formaat: hitte nekt David Goffin, Belg uitgeschakeld in tweede ronde Australian Open
Foto: EPA-EFE

Nieuw plan voor Mertens

Elise Mertens (WTA 37) plaatste zich woensdag na een onwaarschijnlijke comeback voor de derde ronde van de Australian Open. De Limburgse stond in de eerste set 5-0 in het krijt tegen de Australische Daria Gavrilova (WTA 23), maar won uiteindelijk nog in 7-5 en 6-3. “Elise is haar tactische plan trouw gebleven, en dat heeft geloond”, reageerde haar coach en partner Robbe Ceyssens.

“Gavrilova speelde heel sterk in het begin, maar ik wist dat dat niet ging blijven duren”, vertelde Ceyssens. “Toen het in de eerste set heel moeilijk ging, heb ik aangeraden de storm te laten passeren. Elise heeft nadien de mindere punten van Gavrilova, zoals haar backhand, kunnen uitbuiten, en uiteindelijk is de Australische mentaal door het ijs gezakt. Het was trouwens voor beide tennissters niet evident om pas even voor middernacht aan de partij te beginnen. Normaal lig je dan al in je bed.”

Mertens treft Alizé Cornet (WTA 42) voor een plek in de achtste finales. De Belgische keek de Française nooit eerder in de ogen. “We zullen een plan uitwerken voor die wedstrijd”, beloofde Ceyssens. “Cornet heeft een prima tegenaanval in de armen en verplaatst zich gezwind over het veld. Ze is een beetje een allrounder. We zullen nog bekijken hoe we daarmee omgaan. Maar eerst moet Elise vooral rusten en recuperen om klaar te zijn voor de nieuwe strijd.”

Mertens vreest vermoeidheid niet

Elise Mertens (WTA 37) probeert zich vrijdag tegen de Française Alizé Cornet (WTA 42) voor het eerst in haar loopbaan te plaatsen voor de achtste finales van de Australian Open. “Ik heb dit jaar al heel veel wedstrijden op de teller staan, maar voel me mentaal en fysiek nog goed”, verklaarde de 22-jarige Limburgse.

“Het wordt sowieso een speciale match voor mij, want ik stond nog maar een keer, op Roland Garros, in de derde ronde van een grandslam”, vertelde Mertens. “Ik heb nog nooit tegen Cornet gespeeld, maar ken haar goed omdat we al samen gedubbeld hebben. Ze is een sterke speelster met tonnen ervaring. Het is een droom om op dit niveau te mogen tennissen, en de toekomst zal uitwijzen hoe ver ik hier in Melbourne geraak. Na mijn titel in Hobart heb ik erg veel vertrouwen, maar de laatste dagen waren best wel vermoeiend.”

Mertens kwam dit jaar al in actie op de Hopman Cup en in Hobart. Bovendien duurde haar wedstrijd van de tweede ronde tegen thuisspeelster Daria Gavrilova (WTA 23) door een uitgelopen matchschema tot bijna 2u plaatselijke tijd. Vreest de Belgische de vermoeidheid? “Het is waar dat ik maar anderhalve dag recuperatie zal hebben en dit jaar al erg veel gespeeld heb”, aldus Mertens. “Maar ik denk dat ik doorga op een soort van automatische piloot. Uiteindelijk doe ik niets liever dan op het veld staan en me meten met de beste speelsters ter wereld. Voorlopig hoor je me niet klagen.”

Meer sportnieuws