© rr, BFM

Antwerpen meet de schade op na de storm: meer dan 500 oproepen, vier gewonden

We hebben donderdag ook in Antwerpen een zeer onstuimige voormiddag gehad, met regen en vooral veel wind. Die waaide krachtig tot stormachtig, met windstoten tussen 90 en 105 kilometer per uur. Sinds middernacht is het noodnummer 1722 geactiveerd, maar dat was al snel overbelast.

inke, boj

© KMI

LIVE. Stormweer teistert Antwerpen: telefoon brandweer roodgloeiend

Sinds 6 uur vanochtend gold overal in Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, code oranje. Dat betekent dat er wind van een uitzonderlijk hoge snelheid wordt verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven het land.

119 km/u in Deurne

De zwaarste rukwinden werden opgemeten aan de luchthaven van Deurne, zo’n 119 km per uur. In de haven van Zeebrugge waren er donderdag rukwinden tot 112 km/u. Op zee was er gedurende tien minuten een zware storm, met rukwinden tot 10 Beaufort. “Die storm is stilaan aan het afnemen”, aldus weerman David Dehenauw. Voorts waren er rukwinden tot 108 km/u in onder meer Schaffen (Diest) en Stabroek.

De oorzaak van de hevige rukwinden is de stormdepressie die vanuit Engeland over de Noordzee trekt. “In België worden zoals verwacht vooral de noordwestelijke en de noordelijke provincies het zwaarst getroffen. De storm raast donderdagmiddag verder over de provincies Limburg en Luik. Vanaf het westen neemt de wind rond de middag af en in de loop van donderdagnamiddag zal hij overal in ons land afnemen”, aldus Dehenauw.

Nederland heeft het volgens Dehenauw nog harder te verduren. Daar raasde een zware storm over het land, met rukwinden tot 144 km/u op het land, en tot 11 Beaufort op zee.

Een vrouw die door het bos van Beausart reed, in Grez-Doiceau in Waals Brabant, is gestorven nadat een boom op haar wagen viel. Het dodelijke incident gebeurde rond 10.30 uur.

Eigen callcenter

“De storm is in Antwerpen rond 8.20 uur echt begonnen”, meldt de Antwerpse brandweer. “Er komen oproepen binnen over omgevallen bomen, beschadigde schoorstenen en loshangende elementen.”

Om 16 uur waren er meer dan 500 oproepen binnen gekomen. Daarvan zijn er inmiddels zo’n 55 procent van afgehandeld. Twee ploegen van de Civiele Bescherming en vier ploegen van de Stad helpen mee. “Al onze brandweerploegen zijn op het terrein ook druk in de weer. We werken met man en macht en ontdubbelen onze ploegen om zo veel mogelijk mensen tegelijkertijd te helpen. De oproepen zijn vooral voor onze autoladders, voor zaken die op hoogte afgehandeld moeten worden zoals loshangende dakpannen. Ons callcenter is nog steeds bereikbaar via 03 338 13 38. Het e-formulier blijft de efficiëntste en snelste manier om ons te bereiken. Dit wordt nog steeds bemand door 14 eigen medewerkers. Ook onze meldkamer wordt versterkt met extra medewerkers die opgeroepen zijn van thuis uit om de ploegen op het terrein goed aan te kunnen sturen. De operationele coördinatiefase werd trouwens enige tijd geleden ook afgeroepen om een efficiënt multidisciplinair overleg te houden.”

Omdat het noodnummer voor stormschade 1722 het grote aantal oproepen niet meer kon volgen, had de Brandweer Zone Antwerpen een eigen callcenter opgestart. Dat is bereikbaar via het nummer 03 338 13 38. Ook het online formulierkan nog steeds gebruikt worden voor oproepen over stormschade.

In Antwerpen zijn vier gewonden geteld door de storm. In de Lakenstraat kreeg een vrouw een metalen plaat op het hoofd. Ze werd zwaargewond naar het UZA gebracht. In de Rotterdamstraat raakte een vrouw lichtgewond toen een dakpan door een koepel in haar woning viel. Op de Burgemeester Gabriel Theunisbrug is een fietser van zijn fiets gewaaid. Aan tankstation Maes in Hoboken raakte één persoon lichtgewond toen een deel van het dak naar beneden kwam.

Haven

In de Haven van Antwerpen zorgde de storm ook voor de nodige hinder, al is die volgens woordvoerster Annik Dirkx nog eerder beperkt. “De beloodsing op zee werd vanmorgen gestaakt”, zegt Dirkx. “Er liggen nu een veertiental schepen te wachten op zee om de haven binnen te varen. In de haven wachten achttien schepen om te vertrekken.” Het gaat om grote schepen, de binnenvaart en kleinere schepen kunnen wel af en aan varen.

Parken gesloten

Verschillende gemeenten hadden op voorhand maatregelen genomen. De stedelijke parken en groendomeinen werden in de loop van woensdagavond preventief gesloten in Antwerpen. Daarmee ging een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. De kans op afbrekende takken is te groot, en dat brengt de veiligheid van de parkbezoekers in het gedrang. Iets na 14 uur gingen de meeste parken na een veiligheidscontrole weer open.

Begraafplaatsen Sint-Fredegandus en Silsburg in Deurne en het bos van de begraafplaats Schoonselhof werden ook afgesloten. Vanaf vrijdag zijn ze weer open.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook de kleuterschool de Vlinderboom, dat in het Te Boelaerpark ligt, hield donderdag de deuren gesloten omdat er te veel kans was op ongevallen vanwege de storm. De ouders werden woensdagavond verwittigd. Voor de kinderen waarvoor thuis geen opvang kon voorzien worden was er opvang in de ‘Cocon’.

De stad heeft zo’n 15 meldingen ontvangen over schade aan stedelijke gebouwen. Het gaat doorgaans over beschadigde omheiningen, daken en ramen. De komende dagen wordt de schade verder in kaart gebracht. De schade bij de stedelijke containerparken bleef eerder beperkt. Enkel in het containerpark op het Kiel is het dak van de boekencontainer beschadigd.

Noodnummer 1722

Als gevolg van de waarschuwingen van het KMI had de FOD Binnenlandse Zaken woensdag al beslist om het noodnummer 1722 sinds middernacht te activeren.

Tussen 7 en 11 uur donderdagochtend werden al meer dan 5.000 oproepen naar het noodnummer 1722 verwerkt. De wachttijden kunnen daardoor oplopen, maar de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken benadrukt dat het noodnummer 112 enkel dient voor potentieel levensgevaar.

“De wachttijd op het nummer 1722 kan door de drukte minutenlang oplopen, maar dit is geen reden om naar 112 te bellen, want zo kan je het leven in gevaar brengen van mensen die echt dringend hulp nodig hebben”, aldus Erwin Hertens, directeur 112.

Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen werd in de nacht van woensdag op donderdag geactiveerd omwille van het stormweer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vliegverkeer

Het vliegverkeer van en naar Schiphol is stilgelegd door de westerstorm. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren, liet een woordvoerder weten. Tot nu toe zijn 260 vluchten geannuleerd. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Donderdagochtend werden al vluchten naar Schiphol afgeleid naar Brussels Airport.

Het luchtverkeer op Brussels Airport heeft niet te lijden van de rukwinden. De enkele vertragingen die zich voordoen, houden geen verband met de weersomstandigheden. Een aantal vluchten uit Nederland zijn naar Zaventem afgeleid. Negen vluchten op Amsterdam en één op Eindhoven zijn donderdag op de luchthaven van Zaventem geland, zei Belgocontrol.

“Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen om schade aan de vliegtuigen te voorkomen”, aldus de luchthaven. Piloten moesten een landing soms meermaals herbeginnen vanwege instabiliteit tijdens de nadering van de landingsbaan. Er werden zeven onstabiele naderingen opgetekend.

Op de luchthaven van Antwerpen werden de krachtigste rukwinden vastgesteld. Toch konden alle vliegtuigen er opstijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER