Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Axel Daeseleire over langspeelfilm ‘Tueurs’: “Een bijzonder intrigerende film”

Kevin Janssens. Foto: Cinevox

Axel Daeseleire over langspeelfilm ‘Tueurs’: “Een bijzonder intrigerende film”

Nu te zien in de Antwerpse bioscopen

Meer dan dertig jaar na de feiten blikt ex-gangster François Troukens met Tueurs terug op de terreurdaden van de Bende van Nijvel. De Waalse langspeelfilm leunt akelig dicht aan bij de werkelijkheid, blijkt uit recente ontwikkelingen. “Het is lang geleden dat ik nog zo’n intrigerende film te zien kreeg”, reageert acteur Axel Daeseleire.

Tueurs zoomt in op een fictieve overvallersbende rond gangster Frank Valken. Wanneer een nog driestere groepering in actie komt en er doden vallen, krijgen Valken en co de schuld. “Het is een relevante film die goed is opgebouwd, met wendingen die altijd hun geloofwaardigheid behouden. Als kijker bekruipt je het gevoel dat het effectief gebeurd is zoals het in Tueurs wordt voorgesteld. Dat is een pluim voor de regisseur, maar ook voor de acteurs.”

Regisseur Troukens heeft de actualiteit mee. Door de nieuwe onthullingen rond de Bende krijgt zijn langspeelfilm meer promotie dan hij zich had kunnen dromen. “Het feit dat Troukens gebruik maakt van herkenbare beelden uit het toenmalige nieuws, maakt deze film fascinerend. Als kijker zit je middenin de actie.”

Dat Tueurs in binnen- en buitenland wordt bestempeld als een uitstekende actiefilm, heeft veel te maken met de cast: naast Lubna Azabal en Johan Leysen maken ook Kevin Janssens en Tibo Vandenborre hun opwachting. “Kevin Janssens speelt een boeiende rol. Hij levert mooi werk af”, aldus Daeseleire. “Ik had vooraf geen bepaalde verwachtingen, maar ben aangenaam verrast. Dat geldt ook voor mijn vriendin, wat meteen bewijst dat het geen typische mannenfilm is geworden.”

Dat de Bende van Nijvel destijds geen ‘politieke slachtoffers’ heeft gemaakt, verbaast Daeseleire nog het meest van al. “Hoe meer we over de Bende te weten komen, hoe onwaarschijnlijker het is dat hun terreur geen enkele regering deed vallen. CD&V-voorzitter Wouter Beke is streng voor het huidige migratiebeleid en vroeg onlangs het ontslag van de staatssecretaris, maar hij is wel de voorzitter van de partij die toen mee het beleid uitmaakte. Dat wringt bij mij.”

Praktisch

Tueurs, momenteel te zien in de Vlaamse zalen. www.ugc.be en www.kinepolis.be

Exclusieve artikels voor abonnees