Dit is het prachtige moment waarop een Belgische vrouw met Alzheimer haar man herkent dankzij Jacques Brel

Print

Tijdens haar dagelijkse leven herkent de Belgische Haguette haar man David niet meer. Niemand eigenlijk. De vrouw in een Brits bejaardencentrum lijdt aan de ziekte van Alzheimer, waardoor ze maar al te vaak dingen uit haar leven vergeet. Maar wanneer ze Belgische muziek te horen krijgt, gebeurt het onverwachte: ze geeft een blijk van herkenning. Het moment levert prachtige beelden op.

Alles begon met een lied van de Belg Jacques Brel. ‘Ne me quitte pas’, ofwel ‘Laat me niet achter’. Een tekenende titel. Van zodra Haguette de tonen hoort, kijkt ze naar haar echtgenoot. Hij staart terug in haar ogen en plots zie je het besef in haar gezichtsuitdrukking. Ze neemt hem meteen vast en geeft hem een kus, terwijl ze zachtjes meezingt. Nadien kijken ze allebei droevig, maar gelukkig. Even later, zonder de muziek, zal ze haar man weer vergeten zijn.

Muziek tegen dementie

Het initiatief om mensen met Alzheimer oude muziek van uit hun jeugdjaren te laten luisteren is zo doeltreffend dat het prachtig is om te zien. “Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd”, legt professor Keith McAdam uit. “De muziek uit je tienerjaren herinner je het best. Alle emoties daarvan blijven aan die muziek hangen. Al die informatie blijft hangen in dat gedeelte van je brein waar Alzheimer het minste kans heeft.” Zo maken ook de kleine momenten van geluk een wereld van verschil, ook voor iemand die ze nadien weer vergeet.

Die emotionele, hartverwarmende video van ‘Music For My Mind’ heeft een solidaire actie in gang gezet op sociale media. Een crowdfundingsactie hoopt ongeveer 100.000 pond in te zamelen voor het onderzoek naar muziek in gezondheidszorg.

MEEST RECENT