Tom Meeuws: "Ik geef grif toe dat ik fouten heb gemaakt, maar ik heb me niet bezondigd aan zelfverrijking of gesjoemel"

Print
Antwerpen -

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws betreurt de beslissing van Groen om de stekker uit het progressief project "Samen" te trekken, maar neemt hen niets kwalijk. Dat heeft hij woensdag verklaard op een persconferentie. "Dit is in de eerste plaats jammer voor de 521.000 Antwerpenaars", stelt hij. Meeuws wil ook een klacht indienen tegen de perslekken bij De Lijn zodat hij zich kan verdedigen tegen de aantijgingen van financieel geknoei. Later op de avond gaf Meeuws op Radio 1 toe dat hij aan Wouter Van Besien de toestemming gaf om zijn ontslag bij Samen aan te kondigen.

De Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft Groen-boegbeeld Wouter Van Besien dinsdag zelf toestemming gegeven om aan te kondigen dat Meeuws zijn ontslag zou aanbieden als kandidaat op de stadslijst Samen. Dat heeft Meeuws woensdag verklaard tijdens het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. Dat Meeuws het had over zijn "goede vriend Wouter" lijkt aan te geven dat er tussen beiden geen bruggen zijn opgeblazen.

Het was een opvallend beeld: Van Besien, de lijsttrekker van het intussen ter ziele gegane Samen, kondigde dinsdagavond aan dat Meeuws zou opstappen als kandidaat voor het progressieve project terwijl het partijbestuur zich daar nog moest over buigen. Nadien weigerde de Antwerpse sp.a dat ontslag. Het voedde de geruchten dat het partijbestuur die demarche zou hebben genomen omwille van de 'voortvarende' communicatie van Van Besien.

"Geen mensen offeren"

Maar Meeuws spreekt die piste nu tegen. "Ik heb Wouter uitdrukkelijk toestemming gegeven duidelijk te communiceren dat ik van plan was mijn ontslag aan te bieden", verzekert Meeuws. Aan die beslissing ging een "heel open gesprek" vooraf. Maar het partijbureau heeft nadien "heel principieel" gezegd dat sociaaldemocraten "geen mensen offeren die zich niet hebben bezondigd aan zelfverrijking of gesjoemel. Want waar eindigt dit anders?"

"Omdat ik een man van mijn woord ben", weigert Meeuws nog steeds concreet in te gaan op de aantijgingen over mogelijk financieel gesjoemel tijdens zijn periode bij De Lijn in Antwerpen. Die berichten hebben tot de breuk met Groen geleid. Meeuws overweegt zeer ernstig De Lijn aan te klagen wegens het eenzijdig schenden van de dading die werd gesloten bij het ontslag van Meeuws bij de vervoersmaatschappij.

Voortvarend iemand

"We wisten dat er risico's op mij kleefden. Ik ben een voortvarend iemand, soms erg voortvarend", zegt Meeuws. "Ik geef grif toe dat ik fouten heb gemaakt. Maar voor mijn werkgever waren die fouten niet van dien aard om mij te ontslaan. Daarom hebben we onderling overeenstemming bereikt om uiteen te gaan".

Of Meeuws de koppositie zal innemen op de sp.a-lijst in Antwerpen, is nog geen uitgemaakte zaak. Hij is naar eigen zeggen niet bang om de Antwerpenaren in de ogen te kijken.

Volg de ontwikkelingen live:
 

Verkiezingsnieuws uit uw gemeente