Verkiezingen 2018 Antwerpen

© DBA

Tom Meeuws stapt op als kandidaat Samen: Van Besien heeft “respect voor persoonlijke beslissing”

Tom Meeuws dient zijn ontslag in als kandidaat op de Antwerpse lijst Samen. Hij stond op plek 3. Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) bevestigt dat Meeuws zijn ontslag heeft aangeboden. “Ik respecteer zijn beslissing.”

Sacha Van Wiele

Het nieuws werd ons eerder op de avond al bevestigd door bronnen binnen Samen. Tom Meeuws wilde zelf niet reageren, maar liet weten dat hij de situatie om 20 uur zou bespreken met het Antwerpse sp.a-bestuur.

Het nieuws over de verdeling van budgetten als directeur van De Lijn Antwerpen was het verhaal te veel. Meeuws zou hebben vastgesteld dat hij eerder een obstakel vormde in het politieke project van Samen.

“Respect voor persoonlijke beslissing”

Terwijl Meeuws aan het vergaderen was met het Antwerpse sp.a-partijbestuur, bevestigde Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien in ‘Terzake’ dat Meeuws heeft beslist om zijn plaats op de lijst op te geven. “Het is een persoonlijke beslissing van Tom. Ik heb respect voor die beslissing”, zo stelde het boegbeeld van Groen.

“De persoonlijke aanvallen op Tom werden enorm groot”, legde Van Besien uit. “Het werd heel hard op de persoon gespeeld en dat weegt natuurlijk zeer zwaar en dat komt ook het beeld van Samen vertroebelen en dat wou hij niet.”

Volgens de lijsttrekker verhinderen die aanvallen het inhoudelijke debat waar het in de campagne voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen over zou moeten gaan.

Reactie N-VA

“Wij bemoeien ons niet met andere politieke partijen”, zegt Fons Duchateau, voorzitter van N-VA stad Antwerpen. “Blijkbaar vond Samen zijn positie onhoudbaar. Ik verwerp echter de poging van Van Besien en Crombez om anderen valselijk te beschuldigen en om Meeuws in een martelaarsrol te plaatsen. Die rol is voorbehouden voor de belastingbetaler. Blijkbaar houdt Samen vast aan de moddercampagne die ze al maanden voeren.”

De Lijn

Tom Meeuws was van 2013 tot 2015 directeur bij De Lijn in Antwerpen, waarna hij plots ontslag nam “in onderling overleg”. Nu blijkt er toch iets meer achter dat plotse ontslag te zitten.

Meeuws zou meerdere malen zijn bevoegdheid overschreden hebben bij grote financiële uitgaven. Hij zou bij de vervoersmaatschappij betalingen hebben gedaan zonder contract of zonder de vereiste toestemming. Meeuws zelf sprak over “een beschadigingsoperatie”, maar besluit nu toch een stap opzij te zetten.

Eerder kwam Meeuws ook al in opspraak toen bleek dat hij als consultant contacten had met projectontwikkelaar Land Invest Group, terwijl Samen het Antwerpse stadsbestuur op dat vlak fel bekritiseerd had.

Meer over de verkiezingen 2018

Aangeboden door onze partners

Exclusief voor abonnees