Sp.a-kopstuk Tom Meeuws opnieuw in opspraak

Foto: Kris Van Exel

Sp.a-kopstuk Tom Meeuws opnieuw in opspraak

Antwerpen -

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws komt opnieuw in opspraak. Volgens De Persgroep is hij moeten opstappen bij De Lijn na financieel geknoei, maar Meeuws spreekt over “een beschadigingsoperatie”.

Tom Meeuws was directeur bij De Lijn van 2013 tot 2015. Hij zou bij de vervoersmaatschappij grote betalingen hebben gedaan zonder contract of zonder de vereiste toestemming. Zo zou Meeuws de feestelijke opening van de Reuzenpijp, een tramtunnel onder de Turnhoutsebaan, uitbesteed hebben aan het cultuurcentrum De Roma zonder contract. De boekhouding ontdekte de betaling pas achteraf. Meeuws zou 150.000 euro van de 549.000 euro hebben betaald in 2014, terwijl het contract pas in 2015 werd afgesloten.

Voorts zou hij een reclamecampagne van 100.000 euro in ‘Gazet van Antwerpen’ in 2014 hebben betaald in drie schijven. Op die manier viel de controle van de raad van bestuur van De Lijn weg, die uitgaven boven de 67.000 euro moet goedkeuren.

De incidenten zouden de reden zijn voor zijn ontslag bij De Lijn. Meeuws ontkent dat en zegt dat hij in onderling overleg vertrok bij De Lijn wegens botstende visies op het beleid van de vervoersmaatschappij. Hij spreekt van een beschadigingsoperatie door politieke tegenstanders.

Eerder kwam Meeuws al in opspraak omdat hij als voorzitter van sp.a Antwerpen uithaalde naar contacten tussen het stadsbestuur met de vastgoedwereld, terwijl hij zelf nauwe contacten bleek te hebben. Hij zei toen ‘kwaad te zijn op zichzelf’ dat hij zelf contacten had met de veelbesproken Antwerpse vastgoedgroep Land Invest.

Het integriteitsbureau van de stad Antwerpen oordeelde ondertussen dat het Antwerps stadsbestuur niets fout deed toen het ging eten op uitnodiging van Land Invest.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio