"Dit jaar of volgend jaar tweede kindje krijgen zal 10.000 euro schelen"

Nancy Spiessens met haar kleindochtertje. Foto: rr

Oma klaagt oneerlijkheid in hervorming kinderbijslag aan

"Dit jaar of volgend jaar tweede kindje krijgen zal 10.000 euro schelen"

Print
Zandhoven - Nancy Spiessens (54) uit Zandhoven werd in 2017 fiere oma. Ze ijvert voor een meer rechtvaardige hervorming van de kinderbijslag. "Als mijn dochter in 2018 of in 2019 een tweede kindje krijgt, scheelt dat 10.000 euro in kinderbijslag."

Vrijdag raakte bekend dat de Raad van State bij de overgang naar de nieuwe kinderbijslag de ongelijke behandeling voor kinderen die net voor of net na 1 januari 2019 geboren worden, aanklaagt. De Raad van State wil een verfijning, maar minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is niet van plan rekening te houden met dat advies. Tot spijt van Nancy Spiessens, die de voorbije maanden al verschillende brieven schreef naar politici. “Alleen van de Gezinsbond heb ik een deftig antwoord ontvangen.”

Nancy's dochter kreeg op 25 januari 2017 een eerste dochtertje. “Ze wil graag nog een tweede, tegen dat haar eerste kindje ongeveer 2,5 jaar is. Nu zochten wij eens uit hoe dat zit met de vernieuwde kinderbijslag die vanaf 1 januari 2019 van kracht wordt. Blijkt dat het zeer nadelig is als je één kindje in het oude en één kindje in het nieuw systeem hebt, omdat de bijslag berekend wordt alsof je één kind hebt, maar dan in de twee systemen. Iedereen weet dat de bijslag hoger is vanaf twee kinderen dan bij één plus één.”

Als beide kinderen geboren zouden zijn na 1 januari 2019, gaat de kinderbijslag er serieus op vooruit. Maar ouders met eentje in het oude systeem en een in het nieuw systeem gaan er financieel zelfs nog op achteruit ten opzichte van het huidige systeem. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?” zegt Nancy.

“De meeste mensen rekenen het allemaal niet na, maar wij hebben het toch gedaan. En wat blijkt? Als mijn dochter dit jaar nog een tweede kind krijgt en niet wacht tot volgend jaar, zal het verschil oplopen tot ongeveer 10.000 euro tegen dat het oudste kind 21 jaar is en het tweede 19 jaar! De meeste mensen rekenen dat niet zo na en denken dat het wel meevalt, maar op het einde van de rit is het verschil dus erg groot.”

Nancy schreef naar minister Vandeurzen, “maar hij antwoordde niet. De N-VA deelde me mee dat het nu eenmaal zo is. Dus jonge gezinnen: ga dit jaar nog voor een tweede kind.” Nancy benadrukt wel dat ze haar kinderen en kleinkinderen heel graag ziet - met of zonder kinderbijslag.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio