België plaatst zich met 2-1 zege tegen Zwitserland voor halve finales Euro hockey indoor

België (FIH-16) heeft zich vrijdagavond in de Lotto Arena van Antwerpen van een plaats in de halve finales van het EK zaalhockey verzekerd. In hun tweede groepswedstrijd namen de indoor Red Lions met 2-1 de maat van Zwitserland (FIH-8).

Bij de rust stond de eindstand al op het bord. Na vijf minuten kwamen de Belgen op achterstand door een doelpunt van Manuel Keller, maar Pierre-Louis Maraite (10e) en Gaëtan Dykmans (16e) keerden de situatie al snel om.

Eerder op de dag hadden de Belgen Rusland (FIH-4) met 5-1 verslagen. Zaterdag nemen ze het op tegen vice-Europees kampioen Oostenrijk (FIH-2), dat tegen Rusland verrassend vrede moest nemen met een 2-2 gelijkspel. België gaat alleen aan de leiding in de groep en heeft aan een gelijkspel tegen Oostenrijk genoeg voor de groepswinst. De eerste twee landen in de poule stoten door naar de halve finales. In groep A stelde titelverdediger Duitsland (FIH-1) zijn plaats in de halve finales al veilig.

“Mentaliteit heeft het verschil gemaakt”

Coach Alexandre De Chaffoy blikt tevreden terug op de eerste dag. “Het was een mooie eerste dag voor ons, maar we zijn nog ver van onze grote droom”, zegt De Chaffoy. “We mogen blij zijn dat we zo aan het toernooi kunnen beginnen. Top vier was een doel, en zover zijn wel al.” Zaterdag wacht in de halve finale vice-Europees kampioen Oostenrijk.

In het begin van de wedstrijd hadden de Belgen het knap lastig. “Twee wedstrijden op één dag spelen is altijd lastig. Het is moeilijker om het juiste ritme te vinden. Alle ploegen hadden er last van, zelfs Oostenrijk. Beetje bij beetje slaagden we erin de controle over te nemen. Op het einde werd de druk groot, maar de spelers bleven geconcentreerd en hun mentaliteit heeft uiteindelijk het verschil gemaakt.” .

Meer sportnieuws