Olympiër Almey past voor individuele nummers, Pétré stoot wel door op EK shorttrack

Foto: AP

Olympiër Almey past voor individuele nummers, Pétré stoot wel door op EK shorttrack

Print

Voorzichtigheid was troef voor de Belgische schaatsers op de eerste dag van de Europese titelstrijd shorttrack. Een maand voor de Olympische Winterspelen kwam Jens Almey niet in actie op het individuele toernooi.

“Hij is niet ziek of geblesseerd”, liet bondscoach Pieter Gysel vrijdag in de Energieverbund Arena in Dresden weten. Almey, die op het ijs werd vervangen door Stijn Desmet, bevestigde de lezing over zijn fysieke gesteldheid. Olympisch deelnemer Almey oogde fit en geconcentreerd en beperkte zich tot een optreden in de aflossingploeg.

Met Desmet, Ward Pétré en Gert-Jan Goeminne zette Almey er op de 5.000 meter aardig de turbo op. Achter Hongarije plaatste het Belgische kwartet zich in een nieuw nationaal record (6:45.715) voor de halve finale. De oude toptijd dateerde van november 2016 (6:47.458) op het snelle ijs van Calgary. Gysel constateerde enige oneffenheden, die zaterdag moeten worden weggewerkt. Eerder dit seizoen slaagden de Belgen er niet in zich met de relay te kwalificeren voor de Winterspelen.

Pétré, de tweede olympische starter, bleef op de 1.500 en de 1.000 meter in de race. Op de 1.000 meter passeerde de man uit Hasselt de eindstreep als vierde, maar een Zweedse tegenstander had hem zo gehinderd dat hij aan de volgende ronde (halve finale) werd toegevoegd. Stijn Desmet mag zaterdag in de halve finale van de 1.500 meter zijn opwachting maken.

Op drie afstanden verzekerde Hanne Desmet zich van voortzetting van haar toernooi. Bij de 1.500 meter was haar derde plaats voldoende voor een plek in de halve finale, op de 500 en 1.000 meter schaatste Desmet zich via tweede plaatsen naar de kwartfinale. Alexandra Danneel strandde op alle disciplines in de series.

Meer sportnieuws