Beweging.net gaat in zee met sp.a en Groen en laat CD&V links liggen

Foto: Mia Uydens

Beweging.net gaat in zee met sp.a en Groen en laat CD&V links liggen

Print
Geel -

In Geel heeft de lokale afdeling van Beweging.net, de christelijke arbeidersbeweging, beslist om met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober toe te treden tot het kartel tussen sp.a en Groen in plaats van de traditionele partner CD&V te steunen. Beweging.net Geel was al sinds begin 2017 bezig “de formule om het best te wegen op het lokale beleid te herbekijken”. CD&V neemt bij monde van lijsttrekker Ben Van Looveren akte van de beslissing en is naar eigen zeggen niet verrast.

CD&V vormt in Geel een meerderheid met de N-VA van burgemeester Vera Celis en het was al langer bekend dat de Beweging.net-vleugel zich daarin onvoldoende vertegenwoordigd voelde. Het voormalige ACW heeft momenteel slechts één gemeenteraadslid binnen CD&V en niemand in het schepencollege. “Blijkbaar is men bij Beweging.net van mening dat CD&V op hun punten, zoals zorg en verenigingen, te weinig weegt op het beleid”, zegt CD&V-lijsttrekker en huidig eerste schepen Ben Van Looveren. “Wij zijn een andere mening toegedaan, maar we respecteren hun beslissing.”

Beweging.net blijft vrijdag op de vlakte over de strubbelingen met CD&V. “Er hebben verschillende elementen meegespeeld in onze beslissing, zoals de ervaring bij de vorige verkiezingen, zorgen dat we vertegenwoordigd worden door eigen mensen, vertrouwen en samenwerking”, zegt Yves Van Hulsel van de Geelse Beweging.net-afdeling. “CD&V heeft vorig jaar, toen we zeiden de situatie te willen herbekijken, erg correct gereageerd en hoopte dat we elkaar toch nog zouden vinden. We kunnen elkaar uiteraard nog altijd tegenkomen na de verkiezingen.”

Volgens Beweging.net Geel is het de eerste keer dat er in Vlaanderen een “progressief front” komt van sp.a, Groen en Beweging.net. De lijsttrekker en andere details worden op vrijdag 19 januari bekendgemaakt.

Bij de nationale instanties van Beweging.net is te horen dat het nog wel gebeurt dat lokale afdelingen samenwerken met andere partijen om een lokale lijst, zoals bijvoorbeeld een lijst van de burgemeester, te vormen.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio