Zo agressief reageert ons lichaam op fastfood

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Zo agressief reageert ons lichaam op fastfood

Print
Een wetenschappelijke studie vergelijkt de reacties van ons lichaam op ongezonde voeding als die op een bacteriële infectie. Fastfood maakt ons afweersysteem agressief en verstoort het immuunsysteem hevig.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Bonn blijkt dat ons immuunsysteem heel hevig reageert op ongezonde voeding. Dat publiceert het Nederlandse wetenschapsmagazine Scientias.

Voor het onderzoek plaatsten de wetenschappers muizen voor een maand op een 'westers' dieet, rijk aan vet, suiker en weinig vezels. Typisch fastfood dus. De knaagdieren ontwikkelden in deze periode een heftige ontstekingsreactie door het hele lichaam. “Het ongezonde voedingspatroon leidde tot een onverwachte toename van een aantal verschillende immuuncellen in het bloed,” legt onderzoeker Annette Christ uit. Toen de onderzoekers de muizen weer terugzetten op hun gebruikelijke graandieet, verdween de acute ontsteking vrijwel meteen.

Ons lichaam reageert dus heel agressief op het eten van fastfood. Het zorgt ervoor dat ons lichaam heel onverwachts massaal immuuncellen gaat aanmaken, en dat is dezelfde reactie als op een bacteriële infectie. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam zich schrap zet en een alarm doet afgaan. 

De immuuncellen blijven lang in ons lichaam aanwezig, gaan scherper reageren en dat kan volgens de onderzoekers leiden tot een snellere ontwikkeling van bijvoorbeeld vaatziekten.

“De basis voor een gezond voedingspatroon moet een veel prominentere plaats krijgen in het onderwijs dan nu het geval is", vinden de onderzoekers. "Fastfood is echt niet gezond en het is heel belangrijk dat we kinderen al vroeg voorbereiden om bewuste voedingskeuzes te maken."

NIET TE MISSEN