© Joris Herregods, rr

Nu of nooit: acht culturele buitenkansjes in de stad

Dit weekend zetten een heleboel acteurs, muzikanten, installateurs en dansers een punt achter voorstellingenreeksen die in 2017 het licht zagen. Ze worden afgelost door comedians en andere vedetten die in sommige gevallen maar kort halt houden. Wij bundelden acht culturele buitenkansjes in de stad. Snel zijn is de boodschap!

Peter Briers

China Light Zoo

Nog tot zondag baadt de Antwerpse Zoo in het licht van China Light, een spektakel met honderden indrukwekkende lichtobjecten, die intussen al in alle uithoeken van de wereld te zien waren.

Praktisch: tot 14/1 (dagelijks van 18u tot 21.30u) in de Antwerpse Zoo, Koningin Astridplein. De ticketprijzen variëren van 10 tot 15 euro. www.zooantwerpen.be

© Joris Herregods

Nieuwjaarsconcert

Wie er op nieuwjaarsdag niet bij kon zijn in Wenen, kan nu herkansen: het Johan Strauss Muziektheater Praag speelt - geflankeerd door een aantal solisten en dansers - een laat nieuwjaarsconcert. Polka’s, walsen: ze passeren allemaal de revue.

Praktisch: op 14/1 in de Koningin Elisabethzaal, Koningin Astridplein, Antwerpen. Tickets kosten 38 euro. www.ticketmaster.be

Tapas & Flamenco

‘Tapas & Flamenco’ staat voor een culinair en cultureel avondje uit. Proeven van tapas terwijl op de achtergrond flamenco uit Andalucia de oren streelt. Op de dansvloer: Ana Ramón en Nina Pérez.

Praktisch: op 13/1 (van 21.30u tot 23u) in Flamencocentrum Peña Al Andalus, Vorstermanstraat 1, Antwerpen. De keuken is open vanaf 19u. Reserveren kan op 03-830.31.99 (overdag) of 03-248.64.45 (na 18u). www.alandalus.be

© rr

Compagnie Seydou Boro

De Japanse Butohdans is een van de inspiratiebronnen voor ‘Le Cri de la Chair’ van de Burkinese danser, choreograaf en musicus Seydou Boro. Het publiek hoort gezangen en tekst in het Fon, de taal die in het zuiden van Benin wordt gesproken. ‘Le Cri de la Chair’ is een fysieke voorstelling over leed, zweet en tranen, maar ook over de kracht van het samenzijn.

Praktisch: op 12 en 13/1 (om 20u) in deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen. Tickets kosten 20 euro. www.desingel.be

Els de Schepper

Els de Schepper is terug. In de voorstelling ‘Red Mij!’ roept Els het publiek op om haar te redden van de overload aan rommel in elke handtas, de bagage die je in je leven verzamelt, de steeds sneller voorbijrazende tijd en soms ook een heel klein beetje van zichzelf.

Praktisch: op 13/1 (20u) in de Antwerpse Stadsschouwburg. Tickets kosten 28 euro. www.livecomedy.be

© rr

Jan Jaap van der Wal

De liefde tussen Jan Jaap van der Wal en zijn tweede thuisland België is nog niet bekoeld. En dus maakte de Nederlander een tweede show voor en over Vlaanderen: ‘Schoon’.

Praktisch: op 12 en 13/1 (20.15u) in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Tickets kosten 19,5 euro. www.livecomedy.be

Winterrevue

De derde editie van de Winterrevue luidt de terugkeer in van de kostuums met pluimen. Stany Crets liet zich inspireren door ‘The Sound of Movies’. Spelen mee: o.a. Patrick Onzia, Britt Van der Borght en Ann Van den Broeck.

Praktisch: op 12 (20u), 13 (20u) en 14/1 (15u) in Theater Elckerlyc, Frankrijklei 85, Antwerpen. Tickets kosten 29 euro. www.elckerlyc.be

© rr

Echt Antwaarps Teater

Jef en Wis lappen oude spullen op. Ook al hebben ze weinig geld, toch willen ze dit jaar hun familie uitnodigen voor een kerstfeest dat al snel de annalen zal ingaan als hilarisch.

Praktisch: op 12 (20.15u), 13 (20.15u) en 14/1 (15u) in het Echt Antwaarps Teater, Arenbergstraat 10, Antwerpen. Tickets kosten 25 euro. www.echtantwaarpsteater.be