© REUTERS

Queen over haar “levensgevaarlijke kroon”: “Als ik naar beneden kijk, breek ik mijn nek”

Voor het eerst sinds haar kroning 65 jaar geleden heeft koningin Elizabeth II een unieke inkijk gegeven in haar leven. Dat doet ze voor een documentaire op BBC One, die zondag wordt uitgezonden. De Queen had het onder meer over haar kroon die volgens haar levensgevaarlijk zwaar is.

nadb

In een zeldzaam interview praat de 91-jarige koningin Elizabeth II, de langst regerende Britse monarch, voor het eerst over haar kroning in juni 1953. Ze was amper 25 toen ze een jaar eerder de plaats van haar overleden vader George VI moest innemen.

De rit in de koets van Buckingham Palace naar Westminster Abbey herinnert de koningin zich nog levendig. Zelf omschrijft ze het als “niet erg comfortabel” en zelfs “verschrikkelijk”.

Loodzware kroonjuwelen

© Photo News

Ook met haar jurk had ze enorm veel moeite. De zijden jurk was bezet met parels en afgewerkt met zilveren en gouden draad. “Ik herinner me één moment waarbij ik tegen het tapijt belandde en helemaal niet kon bewegen”, vertelt ze.

Verder maakten de loodzware kroonjuwelen de ceremonie er niet bepaald makkelijker op. De Keizerlijke Staatskroon, die ze nu nog af en toe opzet voor formele aangelegenheden, omschrijft de Queen zelfs als levensgevaarlijk.

“Je kan niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen, je moet de tekst omhoog houden”, aldus koningin Elizabeth II. “Als je wel naar beneden zou kijken, zou je nek breken en zou de kroon afvallen. Dus er zijn wat nadelen aan kronen, maar verder zijn ze best belangrijke dingen.”

© AP

© AFP

NIET TE MISSEN